Гарантійний талон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гарантійний талон

Казна та Політика
3451
Дмитро Фірташ, який поручився кредитувати рефінансування банку "Надра", чистить баланс фінструктури.
За інформацією "ЭИ", наступного тижня Національний банк і Кабмін знову повернуться до питання про спільну з Дмитром Фірташем націоналізацію банку "Надра". Аби мінімізувати свої грошові інвестиції в банк, підприємець відпрацьовує схему із вивільнення гарантії, даної Group DF в забезпечення 4-мільярдного рефінансування Нацбанку.
За місяць, який минув від часу першої спроби Кабміну націоналізувати банк "Надра" разом з приватним інвестором Дмитром Фірташем, умови операції не змінилися. Держава, як і раніше, зобов'язалася внести до капіталу банку близько 5 млрд. грн. в обмін на 50%+1 акцію банку. У свою чергу Фірташ за аналогічний внесок в капітал фінустанови отримує 50%-1 акцію банку.
Але дійсні фінансові інвестиції сторін будуть абсолютно різними. Якщо Кабміну доведеться вносити до банку реальні гроші і в повному обсязі (у вигляді держоблігацій, які повинен буде монетизувати Нацбанк), то Дмитро Фірташ може обійтися малою кров'ю. За інформацією "ЭИ", компанії, пов'язані із бізнесменом, контролюють близько 75% зовнішніх зобов'язань банку "Надра" на суму більше $600 млн. Тримачі боргів мають намір конвертувати частину з них в акціонерний капітал банку.
Враховуючи, що скуповувалися ці зобов'язання за ціною від 10 до 30 центів за долар (тобто з дисконтом 70-90%), можна підрахувати, що 5-мільярдна інвестиція Фірташа в реальних грошах може коштувати йому близько 1 млрд. грн., або 125 млн дол.
Таким чином, 50% акцій банку, з врахуванням вже заплачених $50 млн. колишнім власникам фінструктури, обійдуться підприємцеві в $175 млн. - тобто в 0,3 від капіталу фінустанови після її націоналізації. Водночас адекватна ціна системного банку на сьогодні, за оцінками директора департаменту інвестиційно-банківських послуг Astrum Investment Management Олени Малицької, становить 1-1,5 капіталу.
Загалом, дуже хороша вийшла б операція для Дмитра Фірташа, коли б не одне "але". З осені 2008 р., коли проблеми однієї з найбільших банківських установ країни стали надбанням громадськості, Фірташ публічно заявив, що значна частина рефінансування (на 4 млрд. грн.) була видана банку "Надра" під особисті гарантії бізнесмена.
Тому Group DF шукає шляхи для вивільнення цієї гарантії. За словами одного з високопоставлених чиновників Національного банку, зараз між приватним інвестором і Національним банком опрацьовується варіант, при якому частина активів банку "Надра" переводиться в іншу фінустанову. Цей банк видасть гарантію НБУ замість Group DF. "Ми вже відпрацювали такий механізм в Укрпромбанку. В разі переведення активів, рефінансування може бути продовжене на сім років", - говорить чиновник.
За даними Національного банку, поточні активи банку "Надра" складають близько 20 млрд. грн. При цьому частка проблемних кредитів (субстандартних, сумнівних і безнадійних) в портфелі "Надр" становить 38,8%, що можна порівняти з аналогами повноцінно працюючих найбільших дочок іноземних банків. В той же час в інших банків, що пережили націоналізацію, частка "проблемки" набагато вища: в "Родовід Банку" - 70,8%, банку "Київ" - 74,9%, Укргазбанку - 76,2%. Логічно передбачити, що живих активів в банку "Надра" сьогодні максимум 5 млрд. грн. Відповідно, переведення цих активів із банку "Надра" до іншого комерційного банку призведе до того, що списання поганих кредитів, що залишилися на балансі "Надр", станеться за рахунок держкоштів, влитих в капітал банку. А новий приватний інвестор отримає очищену від проблем фінструктуру.
А в тому, хто керуватиме банком "Надра" після націоналізації, можна не сумніватися. Згідно із законодавством про акціонерні товариства, держава не зможе впливати на процес управління банком, оскільки не володіє необхідними для проведення зборів акціонерів 60%+1 акціями банку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас