Суддів Конституційного суду не допускають до роботи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суддів Конституційного суду не допускають до роботи

Казна та Політика
857
Вони, за даними джерел "ЭИ", не допускаються до участі в засіданнях суду. Швидше за все, оперативно вирішити проблему не удасться, а на носі - вибори нового голови Конституційного суду (КС).
Вчора члени президії Ради суддів України (РСУ) намагалися оцінити, чи варто і чи є підстави скликати позачерговий з'їзд для вирішення проблеми статусу п'яти суддів КС - Анатолія Дідковського, Івана Домбровського, Ярослави Мачужак, Дмитра Лилака (всі - екс-судді Верховного суду (ВСУ) і В'ячеслава Джуня (екс-суддя Вищого госпсуду (ВГСУ). Всі вони були делеговані в КС за квотою з'їзду, що відбувся в листопаді 2005 р.
Згадані судді КС мають сьогодні суперечливий статус. 20 травня ц.р. парламент змінив мотиви їх звільнення, відправивши їх у відставку. І сьогодні, будучи вже суддями у відставці, вони не можуть працювати суддями КС. Принаймні такої логіки, за даними "ЭИ", дотримується керівництво суду.
Такий стан справ став наслідком затяжної юридичної боротьби цих п'яти суддів КС за зміну формулювання свого звільнення. Нагадаємо, що 21 вересня 2006 р. Рада звільнила їх з посад у зв'язку з призначенням суддями КС. Але таке формулювання суперечило і заявам самих суддів, і відповідному представленню Вищої ради юстиції (ВРЮ). Адже Анатолій Дідковський, Іван Домбровський і Ярослава Мачужак писали заяви про відставку, бо мали необхідний 20-річний стаж, що передбачає солідні грошові виплати при виході у відставку. А Дмитро Лилак і В'ячеслав Джунь звільнялися за власним бажанням.
Зрештою ці п'ятеро суддів добилися свого, вигравши справу у ВСУ. Але, як згадувалося вище, виконання парламентом даного рішення ВСУ призвело до несподіваних політико-правових наслідків.
Вчора члени президії РСУ не побачили підстав для проведення позачергового з'їзду з цього питання. Заважають навіть процедурні нюанси - немає представлення глави КС Андрія Стрижака, передбаченого законом на такі випадки. Остаточне слово, звичайно, може сказати лише сама РСУ, але перспективи проведення його засідання поки туманні. З одного боку, на проведення позачергового з'їзду немає грошей в суддівському бюджеті. З іншого боку, регіонали, які прийшли до влади, знають, що останніми роками на з'їзді була практика внесення до порядку денного питань з голосу. І ключові юристи Партії регіонів, природно, допускають, що делегати з'їзду можуть несподівано переключитися на процес судово-правової реформи, посилені повноваження ВСЮ і його останні резонансні рішення, незалежну від ВСУ роботу системи госпсудів тощо. Все це для нової влади більш ніж небажано.
Тому єдиний оперативний вихід з ситуації, який бачать сьогодні високопоставлені співрозмовники, - це рішення Вищої кваліфкомісії суддів (ВККС) щодо проблемних суддів КС. Річ у тім, що ВККС володіє повноваженнями припинити або скасувати відставку цих суддів, після чого їх статус повинен повернутися в більш-менш правове русло. Проте нехороший сигнал бачиться вже в тому, що 10 червня засідання ВККС не відбулося зважаючи на відсутність кворуму. За даними "ЭИ", зберігається високий ризик, що і наступне засідання, заплановане на 1 липня, зірветься з цієї ж причини. Можливі й песимістичні прогнози, що до початку активного відпускного періоду ВККС не зможе провести жодного засідання.
Проте, за інформацією "ЭИ", документи на трьох суддів КС - Анатолія Дідковського, Івана Домбровського і Ярославу Мачужак - вже надійшли у ВККС.
Таким чином, атмосфера в КС перед виборами нового голови цього суду залишає бажати кращого. Нагадаємо, що Андрій Стрижак був вибраний 10 липня 2007 р. і цього року витікає його трирічний термін повноважень.
Але при цьому джерела упевнено і безальтернативно називають кандидатуру його наступника - нинішнього заступника глави КС Анатолія Головіна, уродженця м. Макіївка (Донецька обл.).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас