Українські фондові біржі відкрили тиждень "бичачим трендом" на зовнішньому позитиві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські фондові біржі відкрили тиждень "бичачим трендом" на зовнішньому позитиві

Фондовий ринок
159
Український ринок акцій в понеділок зріс по більшості "блакитних фішок" услід за пожвавленням інвесторів на зовнішніх майданчиках після новини про те, що Китай переходить до гнучкішого курсу юаня. Індекс "Української біржі" злетів на 4,37% - до 2151,58 пункту, індекс ПФТС до закінчення сесії зафіксував зростання на 3% - до 846,51 пункту.
Аналітик інвестгрупи "ТАСК" В'ячеслав Іванишин відзначив, що торгівельна активність впродовж всієї сесії трималася на відносно низькому рівні, при цьому сили "биків" істотно перевищували сили "ведмедів".
За його словами, основним чинником зростання вітчизняного ринку сьогодні була позитивна зовнішня кон'юнктура. Рішення влади Китаю відпустити у вільне плавання юань зробило сприятливий вплив на світові фінансові ринки. Китайський імпульс, у свою чергу, передався європейським фондовим ринках. Крім того, оптимізм посилився після успішного розміщення облігацій декількох країн-учасниць єврозони, а також на тлі готовності лідерів Євросоюзу опублікувати результати стрес-тестів банків.
Як відзначила фахівець інвестгрупи "Сократ" Валерія Коцур, на фоні, що склався, всі були налаштовані на продовження висхідного тренду минулого тижня.
В той же час, вона звернула увагу на те, що у вівторок вийде черговий блок статистики із США, зокрема, продажі будинків на вторинному ринку нерухомості. На її думку, торговці побоюватимуться виставляти довгі позиції, оскільки статистика минулого тижня не змогла порадувати ринок.
В той же час Коцур допускає, що зростання євро зможе підтримати "биків" і на цьому тижні.
Крім того, вона відзначила, що в другій половині тижня на вітчизняному ринку фокус гравців буде звернений до Єнакіївського металургійного заводу і Харцизькому трубного зважаючи на чекання підсумків зборів акціонерів.
За прогнозами Іванишина, у вівторок, швидше за все, позитивна тенденція продовжиться, проте темпи зростання дещо знизяться, а волатильність зросте.
Як вважає аналітик, при цьому "краще за ринок" продовжать торгуватися акції металургійних компаній і гірничо-збагачувальних комбінатом (ГЗК).
На УБ в понеділок спостерігалося досить рівномірне зростання по всьому спектру паперів, що торгуються. В той же час, найбільш сильні позиції були в акцій компаній гірничо-металургійного комплексу.
Як відзначив В.Іванишин, певно простежувалася активна скупка акції металургійних компаній, яка посилилася в другій половині дня. У лідерах зростання в секторі виявилися акції "Азовсталі" (+9,33%), Єнакіївського метзаводу (+7,94%), Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча (+6,55%).
За його словами, котирування компаній підтримала новина про те, що Україна в травні наростила випуск сталі на 30,6%, зайнявши восьме місце в світовому рейтингу, що складається Усесвітньою асоціацією виробників сталі.
Крім того, не відставали в темпах зростання акції ГЗК і трубних компаній: Полтавського ГЗК (+8,07%), трубного заводу (+8,33%) Новомосковського, Харцизького трубного заводу (+7,3%).
Істотне зростання також продемонстрували акції банків: Райффайзен Банку Аваль - на 4,15%, Укрсоцбанку - на 2,75%, банка "Форум" - на 2,6%.
Набагато слабше загального зростаючого тренду виявилися акції енергогенеруючих і машинобудівних компаній, зокрема, вагонобудівників.
За словами Іванишина, новинне затишшя у вагонобудівному секторі не сприяє новим покупкам. Акції Стахановського вагонобудівного заводу цього дня подорожчали на 1,11%, Крюковського вагонозаводу - на 1,5%, Маріупольського тяжмашу - на 2,39%.
Всього на УБ цього дня було укладено угод на 75,9 млн грн.
На ПФТС в понеділок обсяг торгів акціями склав 16 млн грн.
Як повідомила аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Марія Репко, в понеділок ціни українських суверенних єврооблігацій зросли на 0,25-0,75 п.п. уздовж кривої, проте зважаючи на низьку активність інвесторів зростання було в основному індикативним. Більше того, за її словами, в другій половині дня ціни "пішли з брокерських екранів".
Подорожчали євробонди "Нафтогазу України"-14 - на 9-16 п.п., до 103,5-104,75% номіналу, внаслідок чого спред до суверенної кривої звузився до 97 б.п. (при цьому розширився до 287 б.п. до кривої бондів "Газпрому").
В той же час, в корпоративному сегменті спостерігалося більше активності, як і в попередні дні. За даними аналітика, попит був присутній майже на весь спектр паперів (ДТЕК-15, "Миронівського хлібопродукту"-15, "Метінвесту"-15, Укрексімбанку-12) - внаслідок чого ціни зросли на 0,25-0,875 п.п.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас