Вбити Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вбити Януковича

Казна та Політика
14541
"Мені неприємно, але така ситуація. Є задокументовані факти, серйозні", - сказав Янукович. А 7 днів по тому був змінений маршрут проходження президентського кортежу. Цього разу інформацію про небезпеку, що загрожує гаранту Конституції, журналістам підтвердив голова СБУ Валерій Хорошковський.
"Так, була загроза життю президента. Ми провели досить серйозний комплекс оперативних заходів. Загрозу поки ще не усунули", - сказав "головний чекіст" в інтерв'ю "Українській правді". А ще пізніше газета, яку вважають "ахметовською", і зовсім опублікувала матеріал, в якому докладно описувався можливий замах - замовники, виконавці і посередники. Здавалося б - можна брати всіх "змовників" і справі кінець. Але оточення Януковича все ще продовжує стверджувати, що на президента готується замах. Під цим приводом починають "закручуватися гайки" - заходи безпеки на заходах з першою особою держави посилюються.
А чи є взагалі замах?
Нинішній президент відрізняється від попереднього не тільки стилем правління, але і турботою про власну безпеку. Главу держави завжди посилено охороняли. При Ющенку будівлю Адміністрації, тоді ще Секретаріату, президента оточили парканом - щоб ускладнити "доступ до тіла" гаранта. Але при Януковичі президента почали оточувати ще більшою турботою. І це не пройшло повз увагу преси та опозиції. "Що могло статися в країні, якщо протягом одного місяця після зміни влади президента стали охороняти залізними щитами, величезною кількістю правоохоронців, застосовуються безпрецедентні заходи безпеки?", - запитав журналіст "Української правди" у Хорошковського. "Це питання загроз. Так, була загроза життю президента. Ми провели досить серйозний комплекс оперативних заходів. Загрозу поки ще не усунули. Це був не простий дзвінок по телефону. Простий дзвінок або простий лист не сприймались би настільки серйозно", - відповів той. Хто і як загрожує президенту, Хорошковський не уточнив.
Зате газета "Сегодня", яку пов'язують з ім'ям Ріната Ахметова і яка після перемоги Януковича перетворилася в рупор "регіоналів", 17 червня встигла представити на суд громадськості кілька версій. За інформацією видання, отриманою від "представника спецслужб" "сліди злочину, якщо виходити із принципу "кому це вигідно", можуть вести до "одного з лідерів опозиції, який зараз опинився у дуже скрутній ситуації через порушення низки кримінальних справ.
Та й у цілому складається політична ситуація через дії Януковича для нього складно. Зате у цього лідера в друзях ходить один російський опальний олігарх, у якого, у свою чергу, є давні зв'язки з бойовиками на Кавказі, які можуть здійснити теракт в Києві. Цілком можливо, до речі, що саме з Кавказу (через канали ФСБ Росії) надійшла до СБУ інформація про замах, що готується ". Більш однозначний натяк на Юлію Тимошенко і Бориса Березовського складно й уявити. Березовського вже звинувачували у зв'язках з Ющенком і Тимошенко. А про зв'язки Березовського з чеченськими терористами не говорив хіба що лінивий. Але наскільки реальна така загроза? За версією "Сегодня", найбільш вірогідним сценарієм є підрив смертником або вибух машини на шляху проходження президентського кортежу. Цим мовляв, і пояснюється необхідність посилити кортеж президента і змінити його маршрут.
Після публікації в "Сегодня" з небуття виринув майор Мельниченко. Він повідав, що замах на Януковича "не проблема". "Охорона тільки знижує відсоток того, що може бути. Зазіхнути на Януковича для професіонала не проблема", - сказав він. У принципі, зазіхнути на будь-кого не проблема взагалі. Інша справа довести замах до логічного завершення - вбивства. І тут, як би не лякала преса обивателя, не все так-то просто. Це, до речі, визнає і сам Мельниченко. Опозиція вважає, що нагнітання істерії навколо замаху на президента спрямоване на те, щоб представити громадськості привід для обмеження свобод і переслідування неугодних.
Блеф ціною в свободу
Президентові нічого не загрожує. Ті ж, хто продовжують лякати Януковича, роблять йому "ведмежу послугу". У цьому впевнений віце-спікер українського парламенту Микола Томенко. "Команда Януковича виставляє главу держави не в дуже привабливому світлі, коли пояснює, що два дні поспіль посилені заходи безпеки в місті пов'язані начебто з інформацією про замахи на нього", - вважає він. "Це сумна історія. Це другий замах за два дні. Чи в країні якась щоденна небезпека для президента, чи оточення провокує президента на такі заяви", - сказав Томенко у ефірі "5 каналу" 5 червня. Втім, за словами Томенка, в небезпеку для Януковича він не вірить. "Держава, в якій під час Помаранчевої революції ніхто нікого не побив, тепер, виявляється, є державою, в якій щоденно готуються замахи на президента", - дивується Томенко. Виходить, що Янукович живе в країні терористів, "які не дають президентові пересуватися, оскільки півміста має чекати, коли він проїде". З іншого боку, один замах на Януковича було розкрито. Правда, був він яєчним. І то, організатори не планували навіть кидати яйця.
Проте одним проїздом президентського кортежу справа не обмежується. 15 червня розгорівся скандал, пов'язаний із поводженням охорони президента із журналістами. "Ми знімали виступ президента на виставці "Агро-2010". Коли президент уже виступив, він пішов оглядати техніку. Мій оператор пішов за ним, разом з іншими. А я трохи запізнився, тому що складав техніку, шнури ... Коли я теж став його наздоганяти, то дорогу мені перекрив невідомий чоловік ", - розповідає журналіст СТБ Сергій Андрушко. На прохання представитися невідомий відповів відмовою.
"Коли я попередив його, що все буду знімати на телефон, він заломив мені руки і кинув на газон. До нього приєднався ще один чоловік", - описав своє знайомство з президентською охороною журналіст. Пізніше під тиском відносно охоронця було розпочато внутрішнє розслідування. Управління держохорони принесло вибачення журналістові "за невиправдане застосування сили правоохоронними органами". А заступник глави АП Ганна Герман запевнила, що охоронець буде звільнений. "Після цього інциденту цей працівник, за розпорядженням президента, був відсторонений від виконання обов'язків і зараз триває слідство. Я боюся, що цей працівник більше не буде працювати в охороні президента", - сказала Герман 18 червня. Але чи справді винен один лише охоронець? Адже він виконував ті накази, які йому віддавало начальство. А начальство, судячи з усього, сподівалося виправдати свої дії уявним замахом на життя президента.
Такий привід вигідний. Запросив, приміром, Янукович журналістів у Межигір'я. А їм туди не можна - з міркувань безпеки. Він, начебто, і сам би радий пустити "акул пера" у свою резиденцію, але служби безпеки не радять. Під таким благим приводом можна значно обмежити ту ж свободу слова і свободу пересувань. Поки що це в нього виходить настільки, що це навіть помітили за кордоном. "Більшість експертів згодні, що імідж України змінився в гірший бік. Українську владу підозрюють у схильності до авторитарних методів управління, у відході від демократичних принципів", - говорять в Інституті світової політики про дослідження думок зарубіжних експертів про президента України. Схоже, уявним замахом президент реально убив свій імідж за межами країни і "добиває" його в самій Україні.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас