"Ъ": ВТБ Банк купує в роздріб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ВТБ Банк купує в роздріб

Валюта
3786
Російський ВТБ відмовився від ідеї покупки ще одного українського банку. Для активного позиціювання в роздрібному сегменті ВТБ Банк вирішив придбати кредитний портфель десятків тисяч роздрібних клієнтів. За словами експертів, продавцями активів можуть виступити іноземні банки, що намагаються поліпшити фінансовий стан своїх "дочок".
Президент російського банку ВТБ Андрій Костін повідомив журналістам, що його установу не цікавить покупка крупного банку в Україні. "Я проглянув всю десятку (топ-10 ринку). Там нічого, що заслуговує уваги, доки у продажу немає", - сказав він. Ще два місяці тому Костін говорив про можливість придбання кредитної установи для інтенсивнішого зростання українського Банку ВТБ. А на початку червня він заявив, що розвиток українського роздрібу ВТБ Банку займатиметься російським банком ВТБ 24.
Нова стратегія ВТБ Банку передбачає покупку в одного з банків портфеля кредитів. "Ми ведемо переговори про придбання кредитних портфелів, що налічують десятки тисяч роздрібних позик. В першу чергу нас цікавить саме роздрібний портфель, який збільшуватимемо всіма шляхами", - повідомив голова правління установи Вадим Пушкарьов. Для цього банк, за його словами, має намір за два роки збільшити мережу з 162 офісів (12 філій, 145 відділень, 4 операційних каси) до 300-350. Джерело у ВТБ Банку розповіло, що установа веде переговори про придбання портфеля в крупного, нормально працюючого банку: "З'явилася ринкова можливість отримати непоганий портфель.
Мабуть, це буде найбільша операція з тих, що були в Україні". За прогнозами співрозмовника, операція буде закрита восени.
За даними НБУ, на 1 червня ВТБ Банк займав 7-е місце за активами (28,78 млрд грн.) з власним капіталом 2,32 млрд грн. Власником 99,9% його акцій є російський банк ВТБ.
Експерти вважають, що відмова ВТБ від поглинання одного з українських банків пов'язана не з відсутністю продавців, а зі складною процедурою злиття установ. Особливо проблемним могло бути приєднання роздрібного банку до поки що корпоративного Банку ВТБ. "Це не означає, що зараз нічого купувати, просто у ВТБ не бачать можливості інкорпорувати організацію, де працює в п'ять разів більше персоналу", - зазначає директор інвестиційно-банківського департаменту ДІК Dragon Capital Максим Нефьодов. Нагадаємо, після покупки в 2005 році у Петра Порошенка роздрібного банку "Мрія" росіяни намагалися продати корпорпоративный Внешторгбанк (Україна), проте зробити цього не удалося. У результаті ВТБ був вимушений об'єднати дві установи.
Портфель кредитів фізичних осіб ВТБ Банку складає 2,86 млрд грн. - 10% від всього кредитного портфеля. Тому покупка відділень і роздрібного портфеля - найрозумніша дорога збільшення частки споживчого ринку, упевнені експерти. "Портфель купується з дисконтом, і клієнтська база розширюється набагато швидше, - говорить генеральний директор колекторної компанії Credit Collection Group Гжегош Копаніяж.- Вигода від такого процесу очевидна". Фінансисти відзначають, що переговори про продаж активів може вести велика частина українських банків, що зазнали збитків на споживчому ринку. "Деякі банки хочуть знизити частку роздрібного сегменту, вважаючи не її найвигіднішою, - стверджує Максим Нефьодов.- Наприклад, в Сведбанку неодноразово заявляли, що хочуть зменшити мережу відділень. Потенційно продаж роздрібного портфеля може вивчити і банк 'Форум'".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас