Пляки голосували за Комаровського заради Заходу, а за Качинського через брата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пляки голосували за Комаровського заради Заходу, а за Качинського через брата

Казна та Політика
387
Польща обирає собі нового президента, який повинен достроково обійняти посаду через загибель 10 квітня в авіакатастрофі президента Леха Качиньського. Голосування проходило і в шести містах України, де виборчі дільниці для польських громадян відкрилися при консульствах Республіки Польщі.
За дві години диппредставництво в Києві на вулиці Богдана Хмельницького відвідали двадцять осіб. Більшість опитаних "Сегодня" зізналися, що голосували за Броніслава Коморовського (спікер сейму, виконуючий обов'язки президента, представляє партію "Цивільна платформа"). Він випереджав найближчого конкурента - брата загиблого президента Ярослава Качиньського (партія "Право і справедливість"): згідно із соцопитуваннями, рейтинг спікера 41%-44% проти 29%-32%.
"Я підтримав сьогодні Коморовського, лише аби президентом не став Качиньський, - розповів нам 42-річний логіст польської компанії в Україні Марчин Каптур. - Ярослав дуже недобре використовує трагедію з братом, грає на почуттях поляків, а це дратує. До того ж своїми націоналістичними промовами Качиньський провокує розкол в суспільстві, а Польщі, ослабленій кризою, це зараз не потрібно". 44-річний менеджер Юрек Крук, що живе в Україні вже сім років, працює в агропромисловому комплексі і вважає себе вже місцевим, зізнався, що розчарувався в політиці братів-близнят і цього разу довірився Коморовському: "У нього чітка платформа відносно бізнесу і лояльне відношення до всіх країн, він уміє балансувати між Заходом і Росією".
Але якраз ця позиція змусила голосувати проти спікера сейму 38-річного поляка, що відмовився представитися: "Не вірю, що тісна дружба з Росією може привести до чогось хорошого, а Качиньський не дасть національні інтереси в образу". Дружно підтримали Качиньського і черниці з київського Ордена кармеліток. На їх думку, саме цей кандидат піклуватиметься про національне майбутнє Польщі і захищатиме інтереси народу, що зараз є найважливішим для країни. "Хочеться, аби він продовжив політику свого безвинно загиблого брата", - резюмувала одна із сестер Ордена Люція.
Свої голоси не віддали фаворитам двоє туристів - пара молодят із Кракова, які приїхали до Києва в медовий місяць. "Ми за Гжегожа Наперальського (рейтинг кандидата від лівих сил - 13%). У вас про нього нічого не знають, але він сьогодні один з найперспективніших політиків нашої країни. Гжегож - наймолодший кандидат (36 років) і по рейтингах - третій".
Спостерігачі відзначають, що нікому з лідерів голосування не удасться набрати 50% голосів, а значить, буде другий тур. Імовірно він відбудеться 4 липня
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас