У Азарова ламають голову , як розрахуватись із Фірташем "по мінімуму" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Азарова ламають голову , як розрахуватись із Фірташем "по мінімуму"

Енергетика
635
Україна намагатиметься вийти із ситуації з необхідністю повернення компанії “РосУкрЕнерго" 12 млрд. кубометрів газу з мінімальними втратами.
Як передає кореспондент УНІАН, про це в ефірі "5 каналу" заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, коментуючи відповідне врішення Стокгольмського арбітражного суду за позовом RUE.
"Із цієї ситуації ми будемо, безумовно, виходити. Україна не має в своєму розпорядженні зараз ні газу, ні ресурсів які можна було б спокійно віддати і як би відновити справедливість. Але, безумовно, рішення Стокгольмського трибуналу, як і будь-які рішення міжнародних судів, мають бути уважно вивчені нашими органами юстиції, нашими, перш за все, урядовими установами, які відповідають за цю сферу. Відноситися дуже поверхнево до таких серйозних рішень не можна, оскільки це загальновизнаний орган для розгляду господарських суперечок. Невиконання рішення спричиняє за собою певні санкції. І тому Україна попала, завдяки діям попереднього уряду, в непросту ситуацію, з якої шукатимемо вихід, виходячи з наших національних інтересів. Я думаю, що вихід ми знайдемо", - заявив Азаров.
Він також зазначив, що рішення Стокгольмського суду не було несподіваним.
"Не можна безкарно забирати чужу власність. Тут абсолютно було ясно, що рано чи пізно рішення закінчиться на користь тієї компанії, в якої незаконно забрали її власність. Рішення лежало на поверхні. Зараз питання - як вийти з цієї ситуації з мінімальними втратами. Зрозуміло, шукатимемо вихід", - зазначив Азаров.
Він підкреслив, що окрім мінімального збитку, Україна повинна вийти з ситуації з максимальним збереженням репутації.
Як повідомляв УНІАН, 8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути “РосУкрЕнерго” 11 млрд. куб. м газу. Цей об'єм газу був вилучений "Нафтогазом" в “РосУкрЕнерго” в 2009 році як компенсація після того, як в результаті підписання прямого контракту між НАК і "Газпромом" в січні 2009 року “РосУкрЕнерго” було виключено зі схеми постачань газу до України і за її межі. Це було зроблено за узгодженням з "Газпромом", який володіє 50% акцій “РосУкрЕнерго”.
До того ж 8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал постановив, що “РосУкрЕнерго” отримає від "Нафтогазу" додатковий об'єм газу у розмірі 1,1 млрд. куб. м газу як неустойку за порушення умов контракту.
Це рішення є наступним після раніше прийнятого Стокгольмським арбітражним судом рішення від 30 березня 2010 року про відшкодування “РосУкрЕнерго” близько 200 млн. доларів за різні порушення "Нафтогазом" умов контрактів на постачання, транзит і зберігання газу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас