ЦБ КНР зробить регулювання курсу юаня більш гнучким — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ КНР зробить регулювання курсу юаня більш гнучким

Валюта
255
Центральний банк Китаю ухвалив рішення продовжувати реформу, спрямовану на збільшення гнучкості валютного курсу, повідомляє РБК з посиланням на "Синьхуа".
"При прийнятті рішення керівництво Центробанку враховувало нинішню економічну ситуацію в КНР і за кордоном, а також поточний платіжний баланс Китаю", - йдеться в заяві Центробанку КНР.
При цьому межі коливань валютного курсу на міжбанківському ринку іноземної валюти залишаться такими ж, як і було оголошено раніше.
Реформу валютного курсу китайська влада проводить з 2005 р. Рішення китайського центробанку оголошено за тиждень до саміту глав держав G20, який пройде в канадському Торонто 26-27 червня.
У свою чергу, міністр фінансів США Тімоті Гайтнер привітав рішення влади КНР зробити регулювання курсу юаня більш гнучким.
Відзначимо, питання недооціненості китайської валюти є одним з ключових в американо-китайських відносинах. Вашингтон не раз звинувачував Пекін у маніпулюванні курсом юаню для того, щоб створити китайській економіці більш вигідні умови експорту своєї продукції. Невиправдано низький курс юаня, відповідно до думки США, позбавляє американську економіку значного прибутку.
Нагадаємо, глава КНР Ху Цзіньтао заявив у рамках Стратегічного і економічного діалогу між Китаєм і США 24 травня ц.р. про те, що його країна в майбутньому продовжить лібералізацію курсу юаня і економіки в цілому.
Як заявляв раніше, на початку квітня, радник Центробанку КНР Лі Даокуй, Китай може змінити курс своєї національної валюти. За його словами, ні Пекіну, ні Вашингтону не потрібна різка ревальвація юаня, проте зростання його курсу допоможе приборкати інфляцію і реформувати експорт. При цьому, радник Центробанку відзначив, що необхідні зміни "повинні бути зроблені у відповідний час".
У той же час економіст підкреслював, що для того, щоб ослабити тиск на Пекін з боку Заходу, Піднебесній необхідно самій ухвалити рішення про ревальвацію національної валюти. За його підрахунками, зробити це необхідно до вересня.
Відзначимо, США й інші партнери Пекіна давно чекають, коли уряд Китаю дозволить юаню вирости щодо долара, що допомогло б стимулювати торгівлю. Недооцінений юань дає конкурентну перевагу китайському експорту - драйверу економічного зростання КНР. У той же час ревальвація юаня підвищила б купівельну спроможність китайських громадян і позитивно вплинула б на внутрішній попит, вважають експерти.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас