Як не піти з банківською картою у світ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як не піти з банківською картою у світ

Фінтех і Картки
7228
Поїхали відпочивати за кордон, і отут зненацька з'ясувалося, що карта заблокована банком без усякого попередження. Що робити в подібній ситуації? І як убезпечити себе від протиправних дій шахраїв, що крадуть гроші із пластикових карток?
Іспанський слід
Минулого літа в пастку потрапили кілька тисяч чоловік, що відпочивали в Іспанії. Виявилося, що дані про їх банківські карти потрапили в руки шахраїв. Як показало розслідування, винуватцем інциденту став великий торговий центр Барселони, де туристи робили покупки за допомогою "пластику". У підсумку банки заблокували карти своїх клієнтів навіть без повідомлення. Вийшла вкрай неприємна ситуація. Залишитися в чужій країні без грошей у кишені й із заблокованою картою в руках... Що може бути гірше?!
При цьому причепитися до дій банку не можна. Адже він відповідає за схоронність коштів на рахунку, тому при підозрі на будь-яке шахрайство мають право (це прописано в договорі) блокувати карту без повідомлення клієнта. Але що робити, якщо в цей час ви опинилися за кордоном, а інших грошей з собою немає?
Навіть якщо у вас немає ні готівки, ні іншої банківської карти, жебрати вам не прийде. По-перше, можна попросити знайомих переслати вам терміновим переказом відсутніх грошей. По-друге, банк може вислати вам Emergency Card - її можна оформити у найближчому відділенні банку, що працює із платіжною системою VISA або MasterCard. Однак за видачу додкарти банк візьме чималу комісію - $200 - 300. Безкоштовно ця послуга обійдеться лише власникам "золотих" карт.
- Від таких ситуацій ніхто не застрахований, - говорить незалежний фінансовий радник. - Стандартна порада: не тримаєте всі заощадження на одній карті. Завжди майте із собою невеликий запас готівки або ще одну карту, зберігати яку краще в іншому місці.
Тричі пообідав у ресторані
За даними експертів, сьогодні в Україні реально працює близько 34 млн. пластикових карт. З них близько двох мільйонів доводиться на одноемітентні системи. 2,7 млн. - карти Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП). Інші - карти Visa та MasterCard. З 29 млн. активних карт міжнародних платіжних систем усього близько мільйона реально працюючих платіжних чипових карт стандарту EMV (скорочено від Europay, MasterCard, Visa.. Інакше кажучи - одна карта - на кожного другого українця.
Читач "КП" Аркадій С. на травневі свята відпочивав у Сінгапурі. Країна хоч і маленька, але розвинена, тому багато готівки із собою він брати не схотів - вирішив, що буде користуватися картою. В останній день перед від'їздом після невеликого шопінгу, де він розплачувався "пластиковими" грішми, разом із другом Аркадій пішов до ресторану. Посиділи добре, але, повернувшись на Батьківщину, Аркадій з подивом виявив, що його рахунок обнулився.
- Я, природно, відразу ж подзвонив до служби підтримки банку, - розповідає Аркадій. - Там перевірили всі операції й з'ясували, що кмітливі офіціанти, крім одного рахунку, встигли прокотити мою карту декілька разів і списали ще 2 тисячі доларів зверху. А довести, що це не я все випив і з'їв, тепер неможливо, пояснили мені в банку, адже я ж дійсно вечеряв у тому ресторані.
Виявляється, банки звичайно повертають гроші лише в тих випадках, коли клієнт був на відпочинку в одній країні, а гроші з карти зняли в іншій. Але для цього потрібно якнайшвидше заблокувати карту. Як же не потрапити в пастку при використанні карти за кордоном?
- Для цього існує дуже зручна послуга - SMS-оповіщення, - говорить експерт. - Відразу після здійснення кожної транзакції вам на мобільний телефон (його відповідно краще не відключати) буде приходити повідомлення про те, скільки грошей списали з вашого рахунку. І ви відразу на місці чітко розумієте, скільки разів офіціант прокотив вашу картку. І залежно від ситуації влаштовуєте скандал, кличете менеджера або викликаєте поліцію. Але при цьому обов'язково дзвоніть в службу клієнтської підтримки банку, пояснюєте ситуацію і блокуєте незаконно зроблені операції. Менеджери підкажуть вам подальші дії.
Список небезпечних для "пластику" країн Андорра, Аргентина, Афганістан, Болгарія, Бразилія, Венесуела, Єгипет, Індонезія, Малайзія, Польща, Румунія, Сінгапур, Таїланд, Туреччина, Узбекистан, та ін.
Буть пильним!
10 порад щодо безпечного використання банківського "пластику"
1. Підключіть послугу SMS-інформування. Тоді ви відразу ж будете отримувати інформацію про списання коштів або поповнення рахунку. І зможете відразу ж вжити заходів: влаштувати скандал або викликати поліцію.
2. Знімайте готівку тільки в банкоматах, розташованих в офісах банків.
3. Не зберігаєте Пін-код поруч із банківською картою. Краще, звичайно, запам'ятати ці 4 цифри або на крайній випадок записати в мобільний телефон. Не повідомляйте Пін-код іншим особам і не вводьте його при роботі в Інтернеті.
4. Запам'ятаєте номер телефону служби клієнтської підтримки (він зазначений на карті, але у випадку її втрати або крадіжки ви не зможете скористатися цією підказкою) і не забувайте своє кодове слово (його ви повинні були вказати при оформленні договору з банком), яке потрібно буде назвати при розмові з менеджером.
5. Краще завести окрему карту для використання за кордоном і здійснення покупок через Інтернет. На ній повинен бути лише необхідний на час поїздки обсяг коштів.
6. Можна скористатися режимом обмеження регіонів використання карти. Тоді банк автоматично заблокує всі дії з картою, якщо вони будуть проводитися в зазначені вами країнах.
7. Обов'язково повідомляйте банку про всі зміни ваших контактних даних (телефону). Не відключайте телефон під час подорожей, якщо збираєтеся користуватися там своєю картою. У противному випадку банк не зможе зв'язатися з вами у випадку підозрілих операцій.
8. Налаштуйте сервіс інтернет-банкінгу. Це дозволить вам мати цілодобовий онлайн-доступ до вашого рахунку, а також до операцій з блокуванні та встановлення лімітів.
9. Про всякий випадок майте із собою запас готівки на дрібні витрати та непередбачені ситуації або ще одну пластикову карту.
10. Уникайте ушкодження карти: не залишайте її поблизу електроприладів (холодильників, телевізорів, радіоприймачів і т.д.), не кладіть її на металеві поверхні, не згинайте і не дряпайте.
Євген Біляков
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас