Мешканцям запропонували роботу вдома — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мешканцям запропонували роботу вдома

Казна та Політика
2370
Міністерство з питань ЖКГ запропонувало ринковий механізм переведення комунального житлового фонду в управління об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). До 2015 року власникам будинків обіцяють надати 10,5 млрд грн. на проведення реконструкції житла, за умови, що мешканці зможуть самостійно профінансувати більше 50% ремонтних робіт. Учасники ринку відзначають, що претендувати на співфінансування зможуть лише ОСББ у великих містах.
Уряд має намір до 2015 року направити 10,5 млрд грн. бюджетних коштів на реконструкцію житлового фонду, що знаходиться в управлінні об'єднань співвласників багатоквартирних будинків і кооперативів, повідомив міністр із питань ЖКГ Олександр Попов. "МінЖКГ пропонує стимулювати передачу комунального житла, яке зараз знаходиться в аварійному стані, в руки власників. Оскільки в держави немає коштів на реконструкцію застарілого житлового фонду, ми маємо намір запропонувати підтримку власникам будинків в рамках співфінансування", - пояснив перший заступник міністра з питань ЖКГ Олександр Мазурчак. За його даними, на 1 квітня в Україні функціонували 10,6 тис. ОСББ, що складає 13,7% від житлового фонду, що знаходиться в комунальній власності.
Держпідтримку отримають об'єднання, які до моменту подачі заявок зберуть 30% від вартості ремонтних робіт. "Частка власників житла становитиме понад 50%, решту коштів нададуть державний і місцеві бюджети, - відзначив чиновник.- Ми передбачаємо, що вартість ремонтних робіт складе 200-300 грн. на квадратний метр".
Держпідтримка ОСББ можлива починаючи з цього року - на суму 110 млн грн. Розпорядником бюджетних коштів стане МінЖКГ, яке направить фінансування в регіони. Контролювати ефективне і цільове використання коштів будуть місцеві органи влади. За програмою економічних реформ, до 2014 року ОСББ повинні охопити 70% будинків з п'ятьма і більше поверхами. Інвестиції в сектор повинні будуть зменшити частку старих і аварійних тепломереж з 15,7% до 12%, знизити використання природного газу на 15% і забезпечити всіх споживачів системами обліку ресурсів.
Відзначимо, в травні Попов говорив, що з 1 січня 2015 року держава має намір відмовитися від ЖЕКів і поставити мешканців перед фактом необхідності створення ОСББ. "Держава переслідує мету зниження фінансового навантаження із управління комунальним житловим фондом. Разова допомога дозволить передати проблемний і застарілий фонд до рук власників", - вважає президент Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ Сергій Бульбас.
Місцева влада схвалила ініціативу. "Ідея ринкового стимулювання створення ОСББ актуальна. Місцева влада отримуватиме бюджетні кошти як цільову субвенцію і визначатиме підрядників для проведення ремонтних робіт за тендерною процедурою. Місцеві ради зможуть самостійно перевіряти цільове використання коштів, - зазначила член комісії Київради з питань торгівлі і підприємництва Наталя Новак.- Втім, схема потребує серйозніших механізмів контролю. Інакше не виключені махінації при проведенні тендерних процедур".
Учасники ринку не вірять в можливість мешканців сплатити 50% вартості ремонту. "Нам важко зібрати кошти на проведення капітального ремонту будинку. Бюджетні кошти ми могли б направити на вирішення найбільш гострих проблем - реконструкцію теплових мереж, системи водопостачання і заміну старих вікон. Але доки всі заяви влади мали декларативний характер, і нам жодного разу не удалося отримати допомогу.
Не упевнений, що ситуація зміниться", - вважає голова правління київського кооперативу "Зоря" (управляє трьома багатоповерховими будинками в Харківському районі Києва) Олексій Кирюшко. "Отримати фінансування зможуть лише деякі об'єднання мешканців в столиці і крупних містах, де рівень життя вищий. Іншим буде важко зібрати з будинку більше половини коштів на ремонт, оскільки не всі мешканці мають можливість його сплатити, а багато хто взагалі не хоче управляти своїм будинком", - говорить заступник начальника київського ОСББ "Світанок" (Дніпровський район Києва) Світлана Трубнякова.
На думку екс-міністра з питань ЖКГ, голови Союзу власників житла України Олексія Кучеренка, схема потребує серйозного доопрацювання. "Такий механізм почали реалізувати в 2007 році, але тоді отримати держпідтримку удалося небагатьом об'єднанням, - згадує він.- Ефективнішим було б запропонувати ОСББ механізм пільгового кредитування з низькими процентними ставками або їх компенсацією за рахунок держбюджету. Можна використовувати приклад Росії і на законодавчому рівні закріпити створення держфонду, який працюватиме з ОСББ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас