Отунбаєва: Число загиблих перевищує офіційні дані в 10 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Отунбаєва: Число загиблих перевищує офіційні дані в 10 разів

Казна та Політика
1691
Офіційні дані про кількість загиблих під час заворушень на півдні Киргизії, можливо, занижені в 10 разів. Про це заявила глава тимчасового уряду країни Роза Отунбаева, передає Deutsche Welle з посиланням на "Комерсант".
"Тому що в сільській місцевості дуже багато було смертей, і по нашому звичаю ми ховаємо відразу, до заходу сонця", - пояснила Отунбаєва.
18 червня вранці Роза Отунбаева прилетіла до Ошу на військовому вертольоті, щоб відвідати сусідні з Узбекистаном райони, де як і раніше знаходиться велика кількість людей, охочих залишити киргизьку територію. Разом з главою тимчасового уряду прибув і керівник Служби національної безпеки Киргизії Кенешбек Дюшебаев.
Раніше влада в Бішкеку заявила, що обстановка на півдні республіки стабілізувалася. А також висловила намір провести 27 червня референдум з питання ухвалення нової конституції і затвердження Отунбаєвої на посаді Президента перехідного періоду до кінця 2011 р.
Нагадаємо, за останніми відомостями міністерства охорони здоров'я Киргизії, в результаті масових заворушень та міжетнічних зіткнень на півдні республіки загинула 191 людина. Крім того, майже 2000 чоловік отримали травми і поранення різного ступеня тяжкості.
За даними ООН, не менше 400 тис. жителів країни, в основному етнічні узбеки, стали біженцями. Тим часом, один з представників Верховного комісаріату ООН у справах біженців висловив припущення, що заворушення в південних регіонах Киргизії могли бути спровоковані "з політичних або кримінальних мотивів".
Відзначимо, заворушення, що спалахнули 14 червня в м.Ош і його передмістях, поширилися і на інші регіони країни. Раніше тимчасовий уряд Киргизії ухвалив рішення ввести надзвичайний стан у місті Джалал-Абад, де ситуація стала дуже напруженою. Влада Киргизії стверджувала, що заворушення, які почалися в ніч з 10 на 11 червня, були спровоковані прихильниками поваленого Президента Курманбека Бакієва. Почалися зіткнення між узбецькими і киргизькими громадами в Ошській області, вони переросли в погроми та масові вбивства за національною ознакою.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас