"Ъ": ДКЦПФР не встигає за терміновим ринком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ДКЦПФР не встигає за терміновим ринком

Фондовий ринок
415
Запуск на "Українській біржі" торгівлі ф'ючерсами на індекс майданчика виявився непоміченим регулятором. Як з'ясував Комерсант-Україна, торговці вже три тижні не надають до Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку щоденну звітність із нового сегменту. Учасники ринку побоюються можливих штрафів після подання звітності за II квартал.
Терміновий ринок "Української біржі" - торгівля ф'ючерсами на індекс майданчика, запущений 27 травня, - зіткнувся з першими проблемами. Як стало відомо Ъ, за день до початку офіційних торгів ДІК Dragon Capital надіслала Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) лист з проханням пояснити, чи відповідатимуть ліцензійному виду діяльності торговця цінними паперами операції з терміновими контрактами. Директор ДІК Дмитро Тарабакин також попросив комісію пояснити, яку звітність подавати при укладанні операцій з ф'ючерсом і яку букву серії слід вказувати в реквізитах ідентифікації договору. "Ми торгуємо для себе. Звітність не подавали", - зізнався він.
Схожий лист 7 червня надіслала комісії "Трійка Діалог Україна", яка також доки не звітує перед ДКЦПФР з операцій з ф'ючерсами. Торговець запропонував регулятору дозволити використовувати нормативну базу, що діяла, для подачі звітів з операцій. "Ситуація невизначена. Кожен торговець повинен подавати звіт. І аби на нас не були накладені санкції після подачі звітності за II квартал, ми запитуємо, чи правильно ми розуміємо, як потрібно надавати дані, - говорить директор ДІК Артемій Єршов.- Ми уточнюємо в комісії параметри - кількість укладених і виконаних термінових контрактів, а також в якій формі надавати звіт". Всього на терміновому ринку працюють 27 торговців, клієнти яких за три тижні уклали 6746 операцій на суму 139,07 млн грн.
Існування проблеми визнали і в асоціації "Українські фондові торговці". "Відсутність звітності по торгівлі терміновими контрактами, що проводиться на 'Українській біржі' (щоденні об'єми складають 5-10 млн грн.), створює негативні правові наслідки для учасників (неподача адміністративних даних) і не дозволяє ДКЦПФР в повному обсязі проводити моніторинг ринку", - говориться в листі саморегульованої організації.
В "Української біржі" не виникло проблем з подачею звітів. "Біржа звітує із операцій з дериватами. Торговці доки не знають, як їм звітувати. Ми працюємо над тим, якою буде звітність. Протягом наступного тижня це питання буде вирішено", - запевнив Ъ голова правління Олег Ткаченко. Найближчі збори робочої групи відбудуться 22 червня. "На цьому етапі у торговців не виникне проблем через відсутність звітності про діяльність на терміновому ринку", - пообіцяв член ДКЦПФР Микола Бурмака.
"Торговці зобов'язані звітувати. Позиція комісії може змінитися. А санкції можна застосовувати і заднім числом", - говорить член ради "Українських фондових торговців" Олег Швець. Санкція за ненадання даних - штраф 17 тис. грн., за повторне порушення - позбавлення ліцензії. Але цього можна буде уникнути. Партнер правової групи "Павленко і Побережнюк" Олександра Павленко вважає, що притягнути торговців до відповідальності ДКЦПФР не зможе, оскільки відсутні правила подачі звітності з ф'ючерсів: "Норму виконувати потрібно, але коли цього не можна зробити через відсутність порядку, то санкцію накласти неможливо".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас