Банки зменшать рахунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки зменшать рахунок

Казна та Політика
1717
"Якщо банківська система буде працювати нормально, то, я не виключаю, ми повернемося до старого порядку формування резервів - на кореспондентському рахунку",- заявив директор департаменту монетарної політики НБУ Наталя Гребеник. Не виключено, що це рішення лобіюється великими компаніями, які потребують банківських кредитів.
Норма про обов'язкове зарахування 40% суми обов'язкових резервів на спеціальний рахунок у центральному банку була введена в серпні 2009 р. Інша частина обов'язкових резервів розміщалася, як і раніше, на коррахунках у НБУ. Таким чином, Нацбанк протидіяв девальвації гривні та щростанню рівня інфляції, оскільки банки не могли використати зараховані на спецрахунки кошти.
Але в травні обсяг кредитів, виданих юридичним особам, збільшився на 0,2% - при тому, що корпоративний сектор зараз майже не кредитується. "Позитивні зміни є. Справа в тому, що всі звикли говорити тільки про тенденції росту загального обсягу (кредитів). Але коли кредит пролонгований - кошти залишаються в оберті підприємства, і це також є кредитною підтримкою. Просто вона йде не через надання нових кредитів",- пояснила Гребеник.
За її словами, зараз банки мають велику ліквідність і значний ресурс для роботи. "Але для кредитування їм потрібна впевненість у трму, що позики будуть повернуті вчасно",- резюмував фінансист.
Експерти і учасники ринку констатують, що резерви на окремих спеціальних рахунках у центральному банку тільки формально належать банкам, на ділі ж вони заморожені й не можуть бути використані фінструктурами. "Заяви чиновників НБУ можуть свідчити про намір визволити ці кошти",- вважає аналітик інвестиційної компанії "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач. Ліквідність банківської системи на сьогодні стоїть на високому рівні, можливо, навіть зайво високому. Однак це коротка ліквідність, сформована в результаті припливу депозитів, які залучаються банками на короткі терміни і за відносно високих відсоткових ставок.
Банкіри у будь-якому випадку вважають, що анонсовані заходи пожвавлять кредитування. "Скасування блокрахунків буде позитивним рішенням. Це дозволить банкам скоротити поточні витрати на обслуговування притягнутих пасивів і визволить ресурси на кредитування",- сказав голова правління "ВТБ Банк (Україна)" Вадим Пушкарьов.
Голова казначейства одного з банків, який входит до десятки найбільших, прогнозує, що Нацбанк може піти на скасування норми про зарахування резервів на спеціальний рахунок уже в найближчі місяці. На думку фінансиста, ці заходи допоможуть активізувати міжбанківський ресурсний ринок і, насамперед, короткочасне кредитування. "Вивільнення заморожених зараз коштів дозволить банкам вкладати ресурси не тільки в ОВЛП або ПДВ-облігації, але й направити їх на кредитування",- вважає співрозмовник. На його думку, таке рішення просувається промисловим лобі, яке зацікавлено в активізації кредитування корпоративного сектора.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас