10 українських банків, які може купити Сбербанк Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 українських банків, які може купити Сбербанк Росії

Фондовий ринок
7901
"Нам цікавий банк із першої десятки з досить представницькою мережею", - повідомив минулого тижня директор управління стратегії Сбербанку Росії Дмитро Тарасов. За його словами, йдеться виключно про покупку контрольного пакету банку, що працює в Україні. Нинішнє двадцяте місце не влаштовує найбільшу фінустанову Центральної та Східної Європи, а завданням на найближчі три-п'ять років для дочірніх банків у країнах СНД є входження до п'ятірки найбільших.
Зміна політичної орієнтації стала головним чинником, що підсилив бажання російських банків більш активно розвиватися в Україні. До того ж, за обмежень нового президента (мінімум п'ять, максимум десять років) і відносно низькій вартості фінансових установ сьогодні нарощування частки в Україні через операцію злиття і поглинання виглядає цілком логічним кроком російського банку. Дмитро Тарасов також повідомив, що активізація діяльності Сбербанку Росії торкнеться також білоруського та казахстанського ринків.
У прес-службі українського дочірнього банку Сбербанку Росії офіційною позицією виявилися далеко не слова стратега материнської структури, а прес-реліз з інформацією про відкриття трьох відділень банку в Севастополі, Краматорську та Євпаторії, а також про продовження "активного розгортання своєї регіональної мережі ". Побудова широкої і ефективної мережі відділень у найбільших містах і населених пунктах України має сприяти входженню банку в десятку провідних банківських установ України. До кінця 2010 року планується збільшення регіональної мережі до 80 відділень, поки ж у фінустанови лише 46 відділень. Для порівняння: мережа філій ПриватБанку становить понад три тисячі філій і офісів, Ощадбанку - більше шести тисяч, а Райффайзен Банку Аваль досягає майже тисячі. Складно уявити, як з такими планами Сбербанку Росії вдасться наздогнати першу десятку банків без нових придбань. Тому, грунтуючись на заявленому інтересі Дмитра Тарасова до першої десятки українських банків, "Інвестгазета" проаналізувала ці фінустанови з точки зору їх потенційного придбання російським банком (ренкінг за обсягом активів на 01.04.2010)
1. ПриватБанк: 91,98 млрд. грн. активів, або десята частина всіх банківських активів України - ласий шматочок для будь-якого великого інвестора. Розміри, помножені на імперські замашки самої групи "Сбербанк Росії", припускали б придбання саме цієї фінустанови. А разом з ним і лідерство практично у всіх напрямках банківської діяльності. Якщо б не одне але: власників цього банку Ігоря Коломойського (49,15%) і Геннадія Боголюбова (48,99%) ще нікому не вдалося умовити продати своє фінансове дітище. Чутки про продаж лише підігрівають інтерес до цієї установи, однак і Коломойський, і Боголюбов, а також голова правління Олександр Дубілет заперечують це, аргументуючи великими і ще невичерпаними можливостями українського ринку. У 2008 році Геннадій Боголюбов оцінював фінустанову в шість-сім капіталів плюс премія за перше місце. Починаючи з осені 2008 року Приватбанк жодного разу не показав негативний фінансовий результат.
2. Укрексімбанк: 62,65 млрд. грн. активів, або трохи більше 7% ринку за обсягом активів. Власником банку є держава. Кілька років тому з’явились чутки про можливу приватизацію держбанків, але вони так і не стали реальністю. Враховуючи стратегічну спрямованість цього банку як корпоративної державної фінустанови, його продаж представляється сьогодні малоймовірним. До того ж Укрексімбанк уже співпрацює з іншим державним банком Росії - Внешторгбанком. 17 травня цього року між ними було підписано угоду про міжбанківську співпрацю, спрямовану на зміцнення партнерських зв'язків. Домовленість передбачає співробітництво в галузі розрахункових операцій, у тому числі в національних валютах Росії та України, проведення спільних операцій на російському, українському і міжнародному фінансових ринках.
3. Ощадбанк: 57,64 млрд. грн. активів, або майже 7% всіх активів українських банків. Як і у випадку з Укрексімбанком, належить державі, і мова про продаж приватному інвестору поки не йде. Але має низку переваг, будучи власне українським братом-близнюком Сбербанку Росії. Одна з істотних переваг - широка мережа відділень, значна частина якої знаходиться в сільській місцевості, мало освоєній конкурентами. З огляду на споріднений радянський зв'язок Ощадбанку і Сбербанку Росії, є припущення, що вони могли б спрацюватися через двадцять років розлуки. Але на це потрібна політична воля.
4. Райффайзен Банк Аваль: 54,03 млрд. грн., або 6,2% активів банківської системи. Українська "дочка" австрійської групи Raiffeisen і одним з найбільш ймовірних кандидатів на продаж. Цьому є три підтвердження: по-перше, минулого тижня директор департаменту консалтингу інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Андрій Герус повідомив про наявність інформації про можливий продаж Райффайзен Банку Аваль Сбербанку Росії.
За його словами, due diligence в банку підтвердили відразу декілька осіб. По-друге, наприкінці березня цього року в ефірі австрійського радіо голова спостережної ради Райффайзен Центральбанк Крістіан Конрад говорив про скорочення присутності Raiffeisen в Україні та Росії. По-третє, в кінці 2008 року вже з'являлася інформація про те, що російський Сбербанк хоче купити великий мережевий банк у Східній Європі й розглядає як варіанти угорський OTP Bank і австрійський Raiffeisen, але відкладає придбання через кризу. На чергову новину про продаж українського банку в материнській структурі відповіли негативно. "Ми вже чітко заявили, що недавні чутки про продаж української "дочки" абсолютно необгрунтовані. Ми тут, щоб залишитися, і це головний принцип Raiffeisen", - заявили в австрійському офісі, посилаючись на прибутковість роботи групи в першому кварталі цього року на всіх п'ятнадцяти ринках присутності в країнах Центральної та Східної Європи.
5. УкрСиббанк: 45,79 млрд. грн., або 5,2% активів банківської системи. Українська "дочка" французької групи BNP Paribas Group. Незважаючи на деякі суперечки між українськими та французькими акціонерами, що виникали в 2008-2009 роках, збитки банку за підсумками минулого року і першого кварталу нинішнього року, французи не планують залишати український ринок. За словами голови правління УкрСиббанку Сергія Наумова, якщо простежити історію групи, BNP Paribas ніколи не йшов з ринків. Це підтверджується і фондуванням банку, а також збільшенням частки власності французькими акціонерами за останній рік. У цілому за підсумками 2009 року чистий прибуток групи BNP Paribas склав 5,8 млрд. євро.
6. Укрсоцбанк: 42,21 млрд. грн., або 4,8% активів банківської системи. Українська "дочка" італійської UniCredit. Одне з найдорожчих придбань групи і абсолютний лідер за ціною продажу серед українських банків ($ 2,07 млрд.). Італійцям так і не вдалося здійснити план із захоплення українського ринку і визначитися з двома українськими активами (крім Укрсоцбанку їм також належить Унікредітбанк). Нещодавно на ринку навіть з'явилися чутки про те, що нові акціонери Укрсоцбанку пропонували повернути фінустанова попереднім власникам за номінальною ціною. Також говорять, що подібна пропозиція надходила і екс-власникам Правекс-Банку, який був вдало проданий групі Intesa Sanpaolo у першому півріччі 2008 року вже в розпал світової фінансової кризи. Сьогодні голова наглядової ради Правекс-Банку Сильвіо Педрацці спростовує чутки про продаж: "Ми ніколи не пропонували попереднім власникам купити назад Правекс-Банк, так як ми прагнемо розвивати український бізнес".
7. Промінвестбанк: 29,96 млрд. грн., або 3,4% активів банківської системи. Цей банк був хорошим активом для придбання в кінці 2008 року після введення в нього тимчасової адміністрації та пошуку стратегічного інвестора. Перша з часом вийшла, а другий увійшов у вигляді російського Зовнішекономбанку. Навряд чи новий інвестор буде позбавлятися від свого активу.
8. ОТП Банк: 28,1 млрд. грн., або 3,2% активів банківської системи. Українська "дочка" найбільшого угорського банку OTP, до придбання угорцями - Райффайзенбанк Україна. Наприкінці 2008 року з'являлася інформація про те, що банк (як і австрійський Raiffeisen) цікавий Сбербанку Росії, але придбання відкладається через кризу. В українській "дочці" OTP інформацію про можливий продаж не підтверджують. "ОТР Bank Plc. не розглядає варіанти повного або часткового продажу українського ОТП Банку і має намір розвивати його самостійно", - відзначив голова наглядової ради Пал Ковач. Він підкреслив, що завдяки якісному управлінню витратами, а також ефективній роботі з проблемною заборгованістю український банк успішно подолав всі негативні наслідки фінансової кризи в країні і в першому кварталі поточного року повернувся до прибуткової діяльності. У цілому група OTP виділяє український ринок як один з найбільш пріоритетних і націлена на довгострокову присутність на ньому.
9. ВТБ Банк: 27,99 млрд. грн., або 3,2% активів банківської системи. Дочірній банк однойменної російської групи та головного конкурента на домашньому ринку Сбербанку Росії. Судячи із заяв керівництва, група ВТБ ні продавати, ні купувати найближчим часом в Україні нічого не планує. Разом з тим, за словами першого заступника голови правління ВТБ Банку Віталія Фішера, банк йде від стратегії повільного зростання і планує більш активно розвивати свій бізнес в Україні. Що стосується можливого "приходу" головного конкурента в Росії в десятку найбільших конкурентів на українському ринку, то, за словами пана Фішера, конкурувати планується так само, як і з рештою гравців топ-10.
10. Альфа-Банк (Україна): 27,29 млрд. грн., або 3,1% активів банківської системи. Ще один співвітчизник Сбербанку Росії і один з перших найбільш активних російських банків, що працюють на українському ринку. Малоймовірно, що група могла б продати свою "дочку" в Україні. Швидше навпаки, активність українського Альфа-Банку свідчить про амбітні плани групи.
Бонус. У групі найбільших українських банків за класифікацією НБУ є ще претенденти для покупки. По-перше, це можуть бути проблемні Надра Банк або Родовід Банк. Дешево і сердито. Але російському Сбербанку, напевно, ще необхідно було б доплатити, щоб він наважився обзавестися активами із зіпсованою репутацією серед населення. Банки "Форум" і Сведбанк вже мають в лавах своїх акціонерів іноземців, які, судячи з дій, не планують відмовлятися від своїх українських "доньок".
Залишаються чотири фінустанови - "Фінанси та Кредит", Перший український міжнародний банк, Брокбізнесбанк і Кредитпромбанк - темні конячки ринку банківських M & A в найближчі роки. Перші два входять до групи "Фінанси та Кредит" (Костянтин Жеваго) і СКМ (Рінат Ахметов), відповідно і є їх основними фінансовими активами. Брокбізнесбанк офіційно належить братам Бурякам: екс-голові державної податкової адміністрації Сергію Буряку (48,6%) і народному депутату Олександру Буряку (46,9%). Серед акціонерів Кредитпромбанку на 1 квітня 2010 року - кіпрська та ірландська компанії, а також громадянин Кіпру Папунідіс Константінос, який опосередковано володіє 72,59% капіталу фінустанови. Згідно з інформацією в ЗМІ, Кредитпромбанк неодноразово був об'єктом для поглинання з боку іноземних інвесторів. Останні повідомлення були про поповнення акціонерів банку пулом інвесторів під парасолькою ЄБРР.
Придбання банку з цієї четвірки ("Фінанси та Кредит", Перший український міжнародний банк, Брокбізнесбанк і Кредитпромбанк) обійдеться Сбербанку значно дешевше придбань в першій десятці, однак зовсім не гарантує проходження в бажану п'ятірку лідерів, а значить, і задоволення великих банківських амбіцій. Але тут вже треба обирати чим жертвувати - великими грошима або великими амбіціями.
Географічна приналежність активів топ-10 банків, що працюють в Україні,%
Джерело: дані НБУ на 01.04.2010, розрахунок здійснено за сумою активів перших десяти фінустанов
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас