Експерт: Зараз багаті країни повинні надати допомогу бідним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Зараз багаті країни повинні надати допомогу бідним

Казна та Політика
209
Небагаті країни - Ірландія, Греція, Угорщина і Португалія - повинні взяти свої структурні проблеми під контроль, а більш багаті держави повинні надати їм допомогу. Таку думку висловив американський економіст Роберт Райх передає РБК daily з посиланням на Handelsblatt.
"Тому Німеччина разом з Францією і Великобританією повинні взяти на себе відповідальність за те, що відбувається в Європі. У глобальному плані те ж стосується Китаю, Японії і США", - вважає Райх.
На його думку, зараз необхідно стимулювати зростання кон'юнктури. "Якщо нам не вдасться швидко забезпечити потужне зростання економіки, то пізніше буде важко впоратися зі структурною заборгованістю. Повільне одужання економіки або, що ще страшніше, нова рецесія тільки ускладнять ситуацію", - відзначив економіст.
Коментуючи вихід з рецесії США, Райх сказав наступне: "Ми перебуваємо в ситуації, коли в будь-який момент знову можемо скотитися в економічну рецесію. Термін дії пакетів заходів з підтримки кон'юнктури закінчується, 75% виділених на це грошей вже витрачено. Але самостійним зростанням і не пахне. Навпаки, негативних факторів накопичується все більше.
Оскільки люди загрузли в боргах або за час кризи дуже багато втратили, в особисте споживання вони можуть вкладати все менше грошей. А ті, чиї справи йдуть начебто непогано, бояться втратити роботу і теж не хочуть витрачати гроші. Для економіки США, яка на 70% залежить від внутрішнього споживання, положення прямо-таки драматичне... Виходить, що від третини до половини всього активно працездатного населення економить. Нічого хорошого економіці це не обіцяє ".
При цьому, за межами США, підкреслив аналітик, існують два важливих чинники, які здатні негативно позначитися на їхній економіці - геополітична криза в Північній Кореї і проблеми в зоні євро.
Райх впевнений, що уряд США діє неефективно. "В першу чергу, це стосується федеральних штатів, яким мати бюджетний дефіцит фактично заборонено і які йдуть курсом жорстокої економії. Вчителів і пожежних звільняють, вводяться нові місцеві податки або збільшуються колишні, обсяг послуг скорочується. У результаті всіх подібних заходів знищується стимул для розвитку американської кон'юнк ¬ тури в розмірах більше 150 млрд дол Нам терміново потрібен новий пакет заходів, причому в обсязі приблизно 400 млрд дол.".
Економіст також спростував поширену думку, що причиною кризи в США стала заборгованість населення. "Під час так званого періоду зростання економіки в 2001-2007 рр. середня зарплата в США з урахуванням інфляції впала. Тому для середньостатистичного американця кредити стали єдиною можливістю фінансувати свої витрати, а отже, утримувати на плаву і себе самого, і всю економіку в цілому. Більшість же просто оплачувало своє житло. Ця система рухнула, коли луснула бульбашка нерухомості", - сказав аналітик.
Райх вважає, що через боротьбу з бюджетним дефіцитом, на якому зациклився Конгрес, США втрачають прекрасні можливості: "Через кризу в Європі наші казначейські облігації користуються великим попитом. Відповідно, ми платимо низький відсоток. Зараз прекрасний момент для того, щоб брати гроші... Необхідно підвищувати податок на багатих. Багатіям ще ніколи не було так добре, як зараз. Але зовсім без зовнішніх запозичень теж не обійтися".
Аналітик нагадав, що в поточному році дефіцит бюджету США складе близько 1,6 трлн дол. "Наші борги становлять 53-55% ВВП. Якщо ми, завдяки кон'юнктурній програмі вдихнемо життя в нашу економіку і почнеться її серйозне зростання, то цей показник легко підніметься до 60-65%. Не станемо ми нічого робити, він у будь-якому разі через кілька років зросте майже до 90%. Не робити нічого або економити - ці опції нікуди не годяться", - резюмував Райх.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас