Яку валюту обрати вкладнику влітку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яку валюту обрати вкладнику влітку

Валюта
3505
Літній забіг з однієї валюти в іншу став долею не тільки спекулянтів. Що буде з доларом, євро або гривнею, не знає ніхто, і є побоювання прикупити не ту валюту. Яку межу обрати вкладнику?
Інвестори знову відчули страх закритих приміщень. По всіх національних ринках прокотилася хвиля конвертації місцевих ціннопаперових активів в кеш. І знову всі "побігли" в американський долар як єдиний захищений актив. Причин цього було декілька. Перша - боргові і бюджетні проблеми європейських країн. Друга - накопичення критичної маси у відносинах Пхеньяну і Сеула, що реально загрожує війною на Корейському півострові.
Третя - розростається близькосхідний конфлікт після спецоперації ізраїльських командос, які блокували "флотилію миру", котра прямувала до сектора Гази. Все це тисне на національні ринки багатьох країн, провокуючи зміни валютних курсів. Не стала тут винятком і Україна, додавши до глобальних ризиків свої внутрішні.
Українська гривня
Початок літа став моментом пробудження українського валютного ринку. Після майже двомісячного анабіозу до України повернулися девальваційні прояви, які навіть змусили Національний банк вийти з пропозиціями на продаж валюти, щоб підтримати гривню. Востаннє з валютними інтервенціями НБУ виходив ще в січні (якщо не брати до уваги дві квітневі інтервенції, які були нецікаві ринку).
Проте навіть не дивлячись на невеликі обсяги коливань, ці події змогли викликати хвилювання у населення і відродити чутки про можливу девальвацію гривні. Але диму без вогню не буває. Багато експертів вважають, що локальне послаблення національної валюти спровокувало згортання нерезидентами своїх позицій і масовий злив українських цінних паперів.
"Ми пов'язуємо відновлення девальваційного тиску на гривню з припиненням надходження капіталу в країну у зв'язку з недавніми негативними подіями на фінансових ринках. Ми не виключаємо того, що в найближчі тижні Нацбанку доведеться здійснювати інтервенції на підтримку гривні, реагуючи на перевищення попиту на іноземну валюту над її пропозицією ", - говорить економіст Astrum Investment Management Олексій Блінов.
Але біда не приходить одна. Разом з відходом інвесторів з фінансових ринків країн, що розвиваються, в Україну з погіршенням кон'юнктури на ринку промислових металів різко зменшилось надходження валюти від експортерів. "Наприкінці травня на окремих металургійних комбінатах України внаслідок відсутності замовлень на сталь різко зменшились добові обсяги виробництва. Ми вважаємо це сигналом того, що в найближчі місяці істотно знизяться продажі й у решти вітчизняних металургів.
Оскільки експорт металургійної продукції забезпечує до 40% загального припливу іноземної валюти в країну, то вже в найближчі місяці можна чекати погіршення платіжного балансу і зниження курсу гривні ", - вважає директор аналітичного департаменту компанії "Мегаполіс капітал" Дмитро Монаков. На думку експерта , на сьогоднішній день в якості найбільш ймовірного сценарію бачиться поступове зниження курсу гривні до долара до 8,65 (приблизно 9% від сьогоднішнього рівня) до кінця літа. Такий розвиток подій може нагадувати минулий 2009 рік, коли курс гривні до долара на міжбанку також досяг свого піку (8,85) у вересні.
Втім, більшість експертів говорять про те, що Нацбанку все ж таки вдасться утримати обмінний курс близько позначки 8,0. НБУ сформував достатні резерви для того, щоб задовольнити попит на валюту, тільки за останні три місяці викупивши більше $ 3,4 млрд.
Підтримати гривню допоможе очікуваний від МВФ транш (в 2010 році планується отримати кредитів від МВФ на суму $ 5 млрд., однак час надходження цих грошей поки залишається невідомим) і гроші, що уряд планує виручити влітку від розміщення українських єврооблігацій (мова йде про $ 1,3 млрд.). Прихід валюти від МВФ і покупців українських євробондів буде сприяти притоку валюти і від іноземних приватних інвесторів.
На відміну від українських аналітиків, іноземні не такі оптимістичні. Вартість девальваційних очікувань, що відображаються у котируваннях NDF, різко пішла вгору. Приміром, ціна річної страховки на гривню за останній місяць зросла до 12%, у той час як у квітні вона перебувала на рівні 4-5% і зараз становить 8,68 грн. за долар.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас