Парламент України прийняв за основу нову редакцію Бюджетного кодексу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент України прийняв за основу нову редакцію Бюджетного кодексу

Казна та Політика
623
Верховна Рада прийняла за основу нову редакцію Бюджетного кодексу, розробленого урядом.
За законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу (нову редакцію) в четвер в першому читанні проголосували 252 народних депутати із 431 реєстрованого.
Зокрема, законопроект передбачає і уточнює основні функції головних розпорядників бюджетних коштів країни.
Передбачається також ввести механізм середньострокового бюджетного планування і прогнозування.
Крім того, пропонується упорядкувати повноваження органів державної влади з питань бухгалтерського обліку. Зокрема, передбачено застосування єдиних підходів до діяльності бухгалтерських служб.
Уряд пропонує удосконалити систему державного внутрішнього контролю і посилити відповідальність учасників бюджетного процесу. Зокрема, пропонується ввести в бюджетних установах внутрішній контроль і внутрішній аудит.
В законопроекті також переглянуті джерела доходів місцевих бюджетів і впорядковані витратні повноваження місцевих бюджетів. Зокрема, місцевим бюджетам з державного пропонується передати плату за ліцензії і сертифікати, державну реєстрацію (шість видів), 50% зборів за спеціальне використання лісових ресурсів державного значення, 50% зборів за спеціальне водокористування, 50% платежів за користування надрами загальнодержавного значення, плату за надані в оренду ставки, що знаходяться в басейнах річок загальнодержавного значення, а також плату за використання інших природних ресурсів.
Крім того, пропонується віднести до місцевих бюджетів в повному обсязі фіксований податок на доходи від підприємницької діяльності, єдиний податок для суб'єктів малого підприємництва, а також плату за землю, вступ адміністративних штрафів, плату за торговельний патент на здійснення деяких видів підприємницької діяльності, податок на нерухоме майно.
В документі також пропонується збільшити для бюджетів місцевої самоврядності нормативи зарахування збору за забруднення природного довкілля з 20% до 50%.
Під час обговорення цього законопроекту, представники опозиційних парламентських сил висловили низку критичних зауважень до цього документа. Зокрема, наголошувалося, що в даному проекті Бюджетного кодексу повністю відходить від підготовки закону про державний бюджет Верховна Рада під час роботи над документом в другому читанні.
Підводячи підсумки обговорення і голосування, перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк підкреслив, що профільний комітет доопрацьовуватиме даний законопроект до другого читання, проте, додав, що "без повернення конституційних повноважень Верховній Раді відносно підготовки бюджету до другого читання, закон про Бюджетний кодекс не буде ухвалений в другому читанні".
Він також додав, що в даному законопроекті, окрім Бюджетного кодексу, пропонується внести зміни і в деякі інші законодавчі акти.
Мартинюк запропонував при підготовці до другого читання бюджетному комітету розділити зміни до Бюджетного кодексу і зміни до інших законодавчих актів, і винести їх в окремий законопроект.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас