У Фірташа вимагають від "Нафтогазу" і газ, і гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Фірташа вимагають від "Нафтогазу" і газ, і гроші

Енергетика
1187
Рішення Стокгольмського арбітражу, який зобов'язав НАК "Нафтогаз Україні" віддати RosUkrEnergo 12,1 мільярда кубометрів газу, - остаточне. Про це заявив виконавчий директор групи DF, холдингової компанії активів Дмитра Фірташа, Роберт Шетлер-Джонс, відповідаючи на запитання ВВС.
"Рішення є остаточним", - відповів він на зауваження, що уряд України розглядає можливість апеляції проти вердикту Стокгольмського суду.
Шетлер-Джонс також відкидає, що "Нафтогаз" відмовиться виконувати рішення Стокгольмського арбітражу.
"Ми впевнені, що "Нафтогаз" виконає вирок міжнародного арбітражу, і тому відмовилися від свого іншого позову проти уряду України в рамках угоди про Енергетичну хартію", - сказав він.
На питання про те, в якій формі RosUkrEnergo хотіла б отримати відшкодування від "Нафтогазу" - грошима чи газом - виконавчий директор групи DF відповів: "Звичайно, арбітражний суд частіше присуджує грошове відшкодування, а не реституцію майна, тому ми сподівалися, що нам буде відшкодована втрата газу за його ринковою вартістю в час, коли він був відібраний. Але це справедливий результат для всіх зацікавлених сторін".
"Ми всі усвідомлюємо жалюгідний фінансовий стан "Нафтогазу", і судове рішення про грошове відшкодування могло б призвести до банкротства "Нафтогазу", що не відповідало б нічиїм інтересам", - заявив Шетлер-Джонс.
"Судове рішення не лише повертає RUE весь відібраний газ плюс ще 1,1 мільярда за заподіяні збитки, але той факт, що таким було рішення міжнародного арбітражу, повністю підтверджує як законність наших контрактних операцій, так і підстави для наших позовів", - стверджує він.
Шетлер-Джонс відзначив, що "рішення суду конкретно стверджує, що відшкодування має бути здійснене у формі газу, тому грошова компенсація навіть не розглядається".
"RUE прагнутиме отримати якомога вищу ціну за цей газ на ринку", - сказав він.
"Не забувайте також, що в рамках цього рішення набирає чинності попередній вирок Стокгольмського арбітражного суду, прийнятий в березні цього року, про те, що "Нафтогаз" повинен заплатити RosUkrEnergo приблизно 200 мільйонів доларів за інші порушення контракту. А це буде сплачено в рамках грошового відшкодування", - додав Шетлер-Джонс.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас