Угорщина - друга Греція? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угорщина - друга Греція?

Казна та Політика
5063
Одкровення нової влади Угорщини обвалили ринки. І хоча загроза "ефекту доміно" сильно перебільшена, Євросоюз з тривогою дивиться на свої держави в Східній Європі. І питання не стільки в тому, чи впадуть вони, скільки в тому, хто їх рятуватиме.
Іпотечна криза в США, націоналізація майже збанкрутілих європейських банків і страхових компаній і навіть загроза дефолту Греції - ніщо не мало такого ефекту, як звістка про те, що суверенний дефолт може оголосити Угорщина. За один день євро обвалився нижче 1,21 за долар - до чотирирічного мінімуму - і продовжує падати все глибше. Курс форинта, національної валюти Угорщини, також полетів униз - на 3%, до річного мінімуму, а за ним європейські і навіть американські фондові індекси.
Цього дня, 4 червня, заступник голови правоцентристської партії Fidesz Лайош Коза заявив, що бюджет країни перебуває в набагато гіршому стані, ніж вважалося раніше. Подібними висловами з боку опозиції мало кого можна здивувати. Але не з боку правлячої партії. Олії у вогонь підлив Петер Сийярто, представник прем'єр-міністра Віктора Орбана: "Ще прем'єр-міністр Ференц Дюрчань (від соціалістичної партії, очолював уряд у вересні 2004 - квітні 2009 року) говорив про дефолт. Більше того, він заявляв, що Угорщина була на порозі дефолту ще півтора роки тому, і він зміг врятувати країну від дефолту лише за допомогою кредитів МВФ".
Як виявилось, виразка, яка роз'їдала угорську економіку, була відома - її просто замовчували. Принаймні, так стверджують угорські політики, які повернулися цього року до влади з опозиції. "Попередній уряд фальсифікував дані про бюджет. У Греції теж фальсифікували дані. У Греції момент істини настав. Угорщині це ще буде", - заявив Сийярто. Саме ці слова, злякавши інвесторів, і послужили каталізатором для обвалу на ринках. Проте після першого нападу паніки настав час задуматися - чи так страшний біс, як його малюють? І скільки їх в Європі насправді?
Багато галасу марно?
В цілому експерти вважають, що побоювання щодо дефолту Угорщини безпідставні. За словами Енді Бірча, старшого економіста Global Insight, у гіршому разі шанси Угорщини стати суверенним Lehman Brothers - менші 50%. Порівняти хоч би її показники з показниками Греції, після проблем якої всі поголовно стали дмухати на воду. Так, розмір держборгу Угорщини складає, за даними 2009 року, 78,3% ВВП - набагато менший, ніж 115,1% Греції, і не так далеко від загальноєвропейського рівня (73,6%).
Додатково, за словами економіста ОЕСР Джеремі Лоусона, велика частина угорського держборгу - довгострокова, тому в найближчі 12 місяців Будапешту не доведеться істотно розщедрюватися на його погашення. Бюджетний дефіцит хоча і не найкращий (4,0% ВВП), також далекий від грецького (13,6% ВВП). І прогнози на поточний рік не такі вже погані. На думку Єврокомісії, в 2010 році він не перевищить 4,1%. Правда, є проблеми з наповненням бюджету внаслідок слабкого внутрішнього попиту і скорочення податкових надходжень. Тому місцеві прогнози більш песимістичні: на думку міністра економіки Угорщини Дьердя Матольчі - 4,5-6,5%.
Проте багато інвесторів оцінюють платоспроможність Угорщини практично нарівні з платоспроможністю Греції. У червні прибутковість по 10-річних держоблігаціях Угорщини досягла 8,08%, тоді як Греції - 8,14%. Для порівняння: прибутковість по "еталонних" німецьких держоблігаціях складає 2,58%. Причина таких низьких оцінок угорської заборгованості полягає у все ж існуючому, хоча і не такому значному, як здавалося тижнем раніше, ризику дефолту. Джерело цього ризику - великий зовнішній борг країни, який у поєднанні з немаленьким держборгом робить Угорщину однією з найвразливіших в регіоні. А за оцінками Матольчі - однією з десяти найвразливіших економік в світі. Адже досить посилення невизначеності стосовно "викупу" Греції, і інфекція швидко пошириться на Угорщину. Так само ринки може злякати будь-яка непослідовність угорського уряду в проведенні зміцнюючих фіскальних заходів. Нарешті, як показали минулі декілька тижнів, досить одного такого "одкровення" про те, що боргові проблеми ще страшніші, ніж говорилося до цього, і це зіштовхне Угорщину з краю прірви в саму її глибину.
Вихід знайдено
Прагнучи угамувати паніку, угорська влада швидко "знайшла" світло в кінці тунелю. Вже 8 червня вони оприлюднили план, що складається з 29 пунктів, загальна мета якого - вести стримуючу, економну фіскальну політику. Серед іншого - встановити планку для бюджетного дефіциту в 3,8%, урізувати на 15% заробітних плат бюджетникам і заморозити деякі держвидатки (в цілому обидві міри забезпечать бюджету економію в близько 430,5 млн. євро). А введення податку на банки має забезпечити державній казні близько 717,5 млн. євро доходів з банківського сектора замість тих 46,6 млн. євро, що надходять сьогодні.
Також уряд хоче знизити податок на прибуток малих і середніх підприємств з 19 до 10% і ввести плоску шкалу прибуткового податку на рівні 16% замість чинної прогресивної зі ставками від 17 до 32%. Крім того, будуть заморожені ціни на комунальні послуги і заборонена видача кредитів в інвалюті. Правда, на думку Енді Бірча, "в бюджетному плані не вистачає деталей, і в цілому він дуже оптимістичний в тому, що стосується потенційної економії і залучення нових доходів до бюджету".
Тому уряд повинен залишатися таким же активним і не втратити свій запал, продовжуючи скорочувати державні витрати на соціальні потреби, держзакупівлі і так далі, щоб все ж утримати дефіцит бюджету в межах обіцяних 3,8%.
Якщо йому це вдасться, частково буде вирішена і проблема з фінансуванням боргу - за рахунок кредиту МВФ. Цей кредит у розмірі 12 млрд. євро (як частина 20-мільярдного пакету міжнародної допомоги Угорщині, наданої їй в листопаді 2008 року) розрахований на 17 місяців. Його термін завершується в жовтні цього року. Але він буде пролонгований за умови, що уряд дотримуватиметься режиму економії і обіцяних показників. За словами глави місії МВФ в Угорщині Крістофера Розенберга, прийняті Будапештом заходи офіційно обговорюватимуться під час нового візиту місії на початку липня.
Хто ще
Тільки-но почалися фінансові проблеми в Греції, сумні пророкування посипалися на безліч членів єврозони - Іспанію, Португалію, Італію. Проте тепер, коли загальна увага концентрувалася на Угорщині, до групи ризику відразу стали записувати й інших членів Євросоюзу з Центральної і Східної Європи.
Так, в чергу на процедуру банкротства прямо за Угорщиною вже поставили Румунію, де населення якраз щосили протестує проти "драконівських" заходів, які хоче прийняти президент Траян Бесеску, стверджуючи, що "затягнувши пояси, румуни зможуть уникнути катастрофи, що осягнула Грецію". А деякі ще і пригадали про "щедрість" британського уряду, яка ось вже який рік доводить Туманний Альбіон до дір в бюджеті, а цього року - ще і до усвідомлення того, що аскетизм інколи може бути заставою успішної фіскальної політики. Проте насправді всі ці страхи перебільшені. Як відзначає Енді Бірч, на даний момент серед держав, що не входять до єврозони, немає жодного зі значними ризиками суверенного дефолту.
Тим часом всі ці побоювання пов'язані не лише і не стільки з тим, які країни поляжуть, скільки з тим, хто їх виручатиме і чи буде цей "хтось" взагалі. Коли йшлося про Грецію, Португалію і інших "свиней", завжди було зрозуміло, що їх буде централізований спасти ЄЦБ. Та й інші сусіди по зоні євро "скинуться", оскільки їх дефолт небезпечний для всіх. Одним словом, було очевидно, що їх падіння буде зупинено. Зовсім інша річ - нові члени ЄС, що не вводили у себе євро. Якщо пригадати, з яким скрипом Німеччина та інші члени єврозони погодилися протягнути руку грошової допомоги Афінам, то не дивно, що закрадаються сумніви щодо допомоги Євросоюзу і таким країнам, як Угорщина. Або максимум, на що вона і подібні до неї можуть розраховувати, це допомога МВФ?
Так чи інакше, а Європі доведеться допомагати державам на зразок Угорщини. Хоча дефолт цієї країни і не несе в собі такої загрози політичній цілісності Євросоюзу, яку несе дефолт Греції, з економічної точки зору він не менш небезпечний. Адже незалежно від того, яка країна виявиться нездібною погашати свої борги, за цим буде ефект доміно. "Держави ЄС сильно "переплетені" між собою через інвестиції і фінансові системи, - пояснює старший економіст Global Insight. - Масштабний дефолт, наприклад, Угорщини матиме особливо руйнівний ефект на такого члена єврозони, як Австрія, в якої є значні інвестиційні інтереси в цій країні, зокрема у фінансовому секторі". Таким чином, дефолт будь-якої з європейських країн призведе до істотних негативних наслідків для всього Євросоюзу. Якщо одна країна почне списувати борг, то держави, які тримають цей борг або мають крупні інтереси в країні, яка списує, втратять гроші і самі, у свою чергу, зіткнуться з проблемами з виконанням власних зобов'язань. Різниця в ефекті, які матиме дефолт Греції - члена єврозони, і Угорщини - не члена єврозони, лише в тому, що результати від краху першої будуть негайними, на відміну від краху другої. Але ефект доміно у результаті все одно промайне по континенту незалежно від членства в зоні євро. Яскравий приклад тому - 4 червня, коли заява навіть не лідера країни змусила обвалитися багато європейських ринків. І це лише початок. Якщо, звичайно, мають рацію політики, а не економісти.
Олена Снєжко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас