Українські банки - в хороші руки. Недорого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки - в хороші руки. Недорого

Казна та Політика
2211
На фоні останніх політичних подій і глобального потепління в російсько-українських відносинах великі банки Росії зацікавилися розширенням своїх дочірніх структур на українському ринку. Нещодавня чутка про намір "Сбербанку" придбати "Райффайзен Банк Аваль" викликала величезний резонанс, але в прес-центрі "Авалю" спростували дану інформацію. У свою чергу керівництво "Сбербанку" не заперечує можливість купівлі одного з банків України, директор управління стратегії російського Сбербанку Дмитро Тарасов: "Нам цікаві об'єкти для поглинань з топ-10".
Досі український "Дочірній банк Сбербанку Росії", який за розміром активів на 24-му місці, розвивався повільними темпами. Російський Сбербанк, який лідирує в Росії, в 2007 році купив у бізнесмена Олександра Лєбєдєва невеликий корпоративний банк НРБ за $100 млн і планував через нього захоплювати ринок. У 2008 році Сбербанк передумав значно збільшувати капітал "дочки" і цікавився покупкою Промінвестбанку і банку "Надра". Пише "Комерсант".
Росіяни зараз на "неналежному" для себе місці
"Дійсно інтерес російських банків до України - великий. Якщо поглянути на рейтинг дочірніх банків в Україні, то за своїм потенціалом і за роботою менеджменту вони займають неналежне місце. Звичайно, дочірні банки РФ хочуть займати місце не гірше, ніж один з їхніх дочірніх банків, "Промінвестбанк", і взагалі за великим рахунком входити до п'ятірки провідних банків України. У цьому плані, напевно, дочірній банк "Сбербанку" РФ є одним з тих, хто сьогодні повинен проводити агресивну політику на українському ринку", - розповів UBR.UA фінансовий аналітик Андрій Блінов.
За словами експертів, з цим і пов'язаний витік інформації про намір купити "Райффайзен Банк Аваль" і, можливо, ще якісь активи в Україні. Тобто в будь-якому разі російські банки, і не лише банки, значною мірою налаштовані на злиття і на поглинання структур в Україні. В принципі про це в прогнозах експерти писали ще пізньої осені 2008-го, коли криза лише вибухнула. Було ясно, що криза закінчиться певною мірою тим, що багатші і ближчі нам економіки, в даному випадку російська, будуть дуже активно скуповувати активи. За словами Андрія Блінова, цей процес зараз вийшов на досить потужну тенденцію з певних причин: це і політичне потепління відносин, і великий економічний інтерес, тому що за представленим російським капіталом і за показником іноземних інвестицій Росія не в числі перших.
Групування банків (топ-10) за розміром активів на 2010 рік:
1 Приватбанк
2 Ощадбанк
3 Укрексімбанк
4 Райффайзен банк Аваль
5 Укрсиббанк
6 Укрсоцбанк
7 Промінвестбанк
8 Отп БАНК
9 Альфа-банк
10 ВТБ Банк
При цьому дочірній банк "Сбербанку" РФ займає 31-у позицію. "За показниками банків на сьогоднішній день, дочірній банк "Сбербанку" Росії займає 24-е місце за розмірами активів, "Промінвестбанк" - сьоме, "ВТБ" - дев'яте. Зрозуміло, що банки цікавитимуться великими активами. Досить пригадати, що сам "Сбербанк" РФ - це майже половина всієї банківської системи Росії, а щодо роботи з фізичними особами і того більше. 24-е місце за активами в Україні - це не їх позиція", - пояснює амбіції росіян Блінов.
Лідери коштують дорого - шукатимуть дешевше
За словами директора аналітичного центру Олександра Охріменка, лідируючий банк коштуватиме дуже дорого, тому іноземний інвестор шукатиме банки, в яких є певні складнощі або в розвитку, або з менеджментом, або з капіталом. З таким потенціалом, як в Сбербанку, може бути названа ціна, яка змусить власників відмовитися від своїх банків. Але всі ми розуміємо, що, швидше за все, купуватиметься та установа, яку власники готові продати за порівняно невелику суму. І це може бути і банк з іноземними інвестиціями, що працює в Україні. Криза показала, що працювати на українському ринку важко.
Мало того, стандарти, які тут запроваджували іноземні акціонери, не виправдали себе. У нинішній ситуації набагато вигідніше не розвивати бізнес, а продати його", - резюмував експерт. "Є, наприклад, проблемний "Сведбанк" в першій групі. Це банк, який став у всіх банківських аналітиків не сходить з вуст, тому що у нього негативний власний капітал. Не виключено, що цікавість російських банків може бути проявлена і до нього. Хоча знову ж таки це не той банк, який має широку філіальну мережу і не те, що за великим рахунком потрібне роздрібному російському банку", - говорить Андрій Блінов.
На думку аналітика, багато банків можуть стати об'єктом підвищеного інтересу з боку російського покупця, але є основні три-чотири банки-претенденти (з низки причин експерт відмовився назвати їх), які за рейтингом активів випереджають дочірній банк "Сбербанк" і мають певні проблеми. Експерти нагадують, що на початку кризи UniCredit Group і Intesa Sanpaolo пропонували придбані ними український Укрсоцбанк і Правекс-банк колишнім власникам за номіналом, проте отримали відмову. В умовах зміни політичного вектора України в покупці банків можуть бути зацікавлені лише російські установи. Про можливість свого розвитку за рахунок придбання заявляв банк ВТБ, що вже працює в Україні.
А може, держбанки?
Є припущення, що росіяни робитимуть ставку на державні банки. Це Укргазбанк (у який держава влила 5 млрд. грн.), Родовід Банк (8,4 млрд.) і банк "Київ" (3,6 млрд.). Їх за планами Президента України повинні продати до 2014-го року. І докапіталізований банк Надра. Останній зараз, згідно з рейтингом НБУ, за розмірами активів зберігає за собою 11-у позицію "Надра - проблемний банк, і досі стоїть під великим питанням подолання кризи цим банком.
Досить сказати, що статутний капітал цього банку, якщо я не помиляюся, близько 400 мільйонів гривень, і в групі, а там зараз 18 банків, ніхто і близько не володіє таким слабким статутним капіталом. Багато банків, так званої другої групи, мають значно більший капітал. Наприклад, куплений італійцями "Правекс-банк" має 1,5 мільярда гривень. Надра - дуже недокапіталізований і вимагатиме певних вкладень. Також за банком Надра тягнеться поганий іміджевий шлейф. Я не думаю, що росіяни стануть ризикувати", - стверджує Олександр Охріменко. Можливо, ризикне Дмитро Фірташ. Як повідомлялося, в травні поточного року співвласник газового трейдера RosUkrEnergo (Швейцарія), власник Group DF (Австрія) заявив, що може стати інвестором банку "Надра" і вже в травні-червні 2010 року готовий вкласти 5 млрд грн. на паритетних началах з державою.
Банк веде переговори з інвесторами з метою отримання бюджетної капіталізації, можливої за рішенням експертно-аналітичної ради з питань участі держави в капіталізації банків після завершення повномасштабної реструктуризації зовнішнього боргу фінустанови. Хоча, глава правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін вважає доцільнішою націоналізацію банку "Валентина Жуковська, тимчасовий адміністратор банку, виконала неймовірну роботу, і Надра сьогодні є найкращим майданчиком для державних грошей", - сказав Борис Тимонькін.
Купувати не будуть - задавлять капіталом
Як пише "Ділова столиця", посилення позицій банків з російським капіталом в Україні почалося ще в розпал фінансової кризи. Згідно з офіційною статистикою на 1 січня 2009 р. вони видали 9,9% всіх кредитів юрособам (46,8 млрд грн.), наданих нашою банківською системою, на 1 січня 2010 р. - вже 14,3% (70 млрд грн.), а на 1 квітня - 15% (73,9 млрд грн.). На всі інші фінустанови з іноземним капіталом, що представляють в нашій країні більше десятка європейських держав і США, припало в першому кварталі цього року лише 27,8% кредитного портфеля підприємств (132 млрд грн.). Понад усе проявляли активність "дочки" держбанків РФ - ВТБ Банк (ним володіє Внєшторгбанк) і Промінвестбанк (належить Внєшекономбанку). Саме вони зайняли два перші місця за розміром кредитних портфелів юросіб в "російській групі" на 1 квітня: 23,23 млрд і 22,8 млрд грн. відповідно. Третє місце - в дочірньої структури комерційного Альфа-банку з портфелем в 20,5 млрд грн. Коштів у росіян вистачало, адже уряд Володимира Путіна серйозно підкріпив капітали своїх фінустанов за останні півтора роки. В московського Внєшторгбанку капітал в 2009-2010 рр. зріс відразу на 180 млрд рублів ($6,4 млрд), після чого "статутник" українського ВТБ був збільшений на 770 млн грн. А в Внєшекономбанку РФ - на 100 млрд руб. ($3,6 млрд грн.) і він влив у наш ПІБ відразу 5,1 млрд грн.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас