Литвицький: Міжнародні резерви НБУ впритул наблизились до 29 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Міжнародні резерви НБУ впритул наблизились до 29 млрд дол

Валюта
646
Національний банк України (НБУ) продовжує купувати валюту на міжбанківському валютному ринку: в середу він придбав ще $47 млн, внаслідок чого його міжнародні резерви досягли $28,989 млрд, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.
"Як я і прогнозував, рівень $29 млрд міжнародні резерви протестують в червні, а наступний рівень - $30 млрд - в наступному місяці, але не виключено, що ще і в цьому", - сказав він.
Керівник групи радників глави НБУ передбачив, що рубіж $29 млрд буде узято ще до кінця цього тижня.
За його словами, коли йдеться про $30 млрд, цей показник може бути досягнутий і без отримання очікуваного крупного російського кредиту на добудову енергоблоків на Хмельницькій АЕС.
"Всім скептикам можна ще раз заявити - резервна позиція НБУ буде потужною", - підкреслив Литвицький.
Він додав, що курс на міжбанку продовжує помалу зміцнюватися, зокрема, за підсумками середи він склав 7,9116 грн/$1 в порівнянні з 7,9134 грн/$1 днем раніше.
Водночас керівник групи радників глави НБУ зазначив, що реальний ефективний обмінний курс (РЕОК) гривні з початку року зміцнився на 8,2%, тоді як РЕОК російського рубля - більш ніж на 9%, тим самим зберігаючи конкурентоздатність українських виробників.
Як повідомлялося, міжнародні резерви НБУ в 2009 році зменшилися на 16%, або $5 млрд, - до $26,5 млрд. Ще роком раніше вони знизилися на 2,8%, або на $0,9 млрд.
В січні-травні цього року резерви зросли на 0,8% - до $26,71 млрд, а значне їх збільшення в червні викликане як скупкою надлишків валюти Нацбанком на ринку, так і наданням крупного кредиту російського ВТБ в розмірі близько $2 млрд. Прем'єр-міністр Микола Азаров і глава адміністрації президента Сергій Льовочкін на цьому тижні підтвердили, що кредит за своєю суттю є бриджевим і узятий для фінансування бюджету.
Україна і Росія 9 червня підписали міжурядову угоду про співпрацю в добудові 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС. Документ передбачає забезпечення російською стороною організації фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва і введення в експлуатацію блоків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас