Сорос: Криза євро викличе руйнацію Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сорос: Криза євро викличе руйнацію Євросоюзу

Валюта
5436
Інвестор, біржовий гравець і мільярдер Джордж Сорос вважає, що рецесія в Європі наступного року "майже неминуча", так само як і роки стагнації після неї.
"Помилки, які були зроблені при запуску єдиної європейської валюти, тепер стають очевидними, - заявив Сорос, попередивши про те, що криза євро може спричинити розвал всього Євросоюзу. Основна проблема - відсутність механізму, що корегує, або плану, що дозволяє країнам виходити із зони євро".
Німеччина змусила інші країни прийняти механізм того, як має бути використаний 1 трлн. долл, виділений на порятунок економік єврозони. Берлін також нав'язує власні стандарти, що стосуються торговельного профіциту і високих норм заощаджень всім іншим європейським країнам, переконаний Сорос.
" Справжня небезпека нинішньої ситуації - нав'язування бюджетної дисципліни в період, коли попит недостатній, а банківська система слабка, призводить до виникнення замкненого кола", - цитують "Ведомости" Сороса.
У Німеччини проблем не буде: слабкий євро допоможе економіці. "Решта Європа рухатиметься по похилій доріжці, стагнація затягнеться на роки, може, ситуація буде ще гіршою. Іншими словами, рецесія мені здається майже неминучою", - додав Сорос.
Банківську систему врятувати буде складно: вона дуже обтяжена боргами. Європейські банки скуповували величезні кількості держоблігацій країн із слабкішими економіками і при цьому з дуже маленькою процентною різницею.
"З цієї причини німецькі і французькі банки зараз мають у себе іспанські держоблігації і такі високі рівні боргів", - констатував інвестор.
За його словами, криза довіри у фінансовому секторі зростатиме, банки вже зараз відмовляються кредитувати один одного. У справу знову доведеться втрутитись ЄЦБ, але зрештою все може обернутися розпадом Євросоюзу.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас