Fitch: більш стабільне економічне середовище добре впливає на рейтинги компаній РФ та СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: більш стабільне економічне середовище добре впливає на рейтинги компаній РФ та СНД

Казна та Політика
173
Міжнародне рейтингове агентство Fitch вважає, що рейтинги компаній Росії і СНД відчувають сприятливий вплив стабільнішого економічного середовища.
Зокрема, Fitch відзначає поліпшення перспектив генерування вільного грошового потоку компаніями, які агентство рейтингует в Росії і СНД, і чекає зниження левереджа до помірних рівнів.
"Це обумовлене прогнозами поліпшення генерування грошових коштів від операційної діяльності (FFO) на фоні в цілому стабільних інвестиційних планів на 2010 р. і далі на 2011 р. Віддзеркаленням таких чекань є те, що 38% поточних рейтингів в корпоративних емітентів Росії/СНГ знаходяться в категорії "BB", а 23% - в категорії "BBB", - говориться в повідомленні Fitch.
Рейтинги в категорії "BBB" мають переважно крупні нафтогазові компанії регіону й інші підприємства, пов'язані з державою. Серед корпоративних емітентів з рейтингами в категорії "BB" - металургійні і телекомунікаційні компанії, а також менш крупні нафтогазові компанії.
На думку аналітиків агентства, російський нафтогазовий сектор в даний час підтримується за рахунок сильного генерування грошових потоків, існування можливості комфортно фінансувати капітальні вкладення і дивідендні виплати, а також за рахунок значної позиції ліквідності.
"Fitch чекає, що генерування вільного грошового потоку в секторі в цілому складе близько $3 млрд до 2011 р. після невеликого зниження в 2010 р., пов'язаного з вищими капвкладеннями і інвестиціями, які були відкладені в результаті глобальної фінансової кризи. Наявні в секторі складнощі пов'язані в основному з об'ємами видобутку, які, на думку Fitch, можуть зростати приблизно на 1-2% в рік протягом наступних п'яти років. В цілому агентство вважає, що нафтогазові компанії Росії/СНД займають комфортні позиції в рамках своїх рейтингів, і в короткостроковій перспективі масштабне підвищення рейтингів навряд чи станеться", - говориться в звіті агентства.
В цьому році Fitch бачить ознаки відновлення в металургійній і гірничодобувній галузі СНД і дає прогноз по галузі на рівні "стабільний".
"В Росії зростання видимого внутрішнього попиту в I півріччі 2010 р. склало 30% відносно того ж періоду попереднього року, і Fitch прогнозує зростання видимого попиту в 12-15% і загальні обсяги виробництва в галузі в 65-67 млн тонн сталі. Компанії збережуть орієнтованість на експорт. Ціни на сталь продовжать відчувати тиск з боку слабкого попиту і надлишку пропозиції", - повідомляється в прес-релізі.
В Україні Fitch прогнозує повільніше відновлення обсягів виробництва в 7-11% і загальні обсяги виробництва в галузі в 32-34 млн тонн.
Агентство чекає, що в рейтингуемых Fitch сталеливарних компаній з Росії і СНД збільшення виручки складе 20-40%, а маржа EBITDAR - 13-27% залежно від конкретного виробника. Компанії із стратегією органічного зростання і консервативною фінансовою політикою (такі як ВАТ "Магнітогорський металургійний комбінат", ВАТ "Новолипецький металургійний комбінат" і група "Метінвест", найбільший гірничо-металургійний холдинг України) демонструватимуть вищі показники, ніж ті, хто до спаду здійснював істотні придбання зарубіжних активів, що фінансуються за рахунок запозичень (такі як "Северсталь" і Evraz).
Fitch також відзначає, що привласнені агентством рейтинги не враховують підтримку металургійних і гірничодобувних компаній від російської держави, оскільки більшість таких кредитів від державних банків були надані на ринкових умовах.
Прогноз для телекомунікаційного сектора Росії/СНД в цілому є стабільним з помірною позитивною динамікою.
"Операційні показники сектора продемонстрували сильну стійкість в період спаду, і більшість операторів мали помірне збільшення виручки. Доступ на ринки боргу і до банківського фінансування покращився, що сприяє вирішенню питань, що залишаються, у сфері рефінансування/ліквідності. Стабільне генерування вільного грошового потоку є ключовим чинником, який може зумовити позитивні зміни рейтингів", - повідомляється в звіті агентства.
Fitch вважає, що гірший етап економічної і фінансової кризи в Росії позаду, і енергетичний сектор демонструє перші ознаки відновлення.
"Попит на електроенергію повернувся до зростання в річному вираженні в листопаді 2009 р., що з врахуванням дефіциту потужності в Росії зумовило збільшення оптових цін, яке продовжилося в 2010 р. Крім того, агентство відзначає вартість запозичень, що знижується, і енергетичні компанії демонструють здатність рефінансувати короткострокові банківські запозичення кредитами з терміном в декілька років. Ці позитивні зміни передбачають нижчий ризик рефінансування, поліпшення ліквідності і вищу операційну маржу, хоча загальні поліпшення в 2010 р., як очікується, будуть помірними", - вважають аналітики Fitch.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас