Кінець незалежності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінець незалежності

Фондовий ринок
3482
Голова правління ВАТ "ММК ім. Ілліча" Володимир Бойко вперше висловив зацікавленість в об'єднанні з "Метінвест Холдингом" Ріната Ахметова. Ймовірно, це означає припинення багатолітньої боротьби комбінату з крупною корпорацією.
"Об'єктивність говорить про те, що нам необхідне об'єднання з тим партнером, у кого є сировинна база. Сьогодні ми ведемо переговори з "Метінвестом", тому що, по-перше - це українська компанія; по-друге, у неї є сировина - руда, концентрат, кокс", - процитувала Володимира Бойка прес-служба підприємства.
У ТОВ "Метінвест Холдинг" підтвердили факт переговорів з керівництвом ММК ім. Ілліча. Проте прес-служба групи уточнила, що ведуться переговори "про можливу співпрацю і об'єднання зусиль із подолання наслідків світової фінансової кризи. Сторони розглядають можливі кроки зі спільної діяльності і використання об'єднаних ресурсів для зміцнення позицій національного виробника на міжнародних ринках".
Об'єднання ММК ім. Ілліча та "Метінвест Холдингу" може мати істотний синергетичний ефект, проте цей процес ускладнюється конфліктом довкола прав власності на акції ЗАТ "Ілліч-сталь" - мажоритарного акціонера маріупольського комбінату.
Нагадаємо, 26 травня чотири компанії з Кіпру заявили про покупку майже 100% акцій ЗАТ. Проте Володимир Бойка наполягає, що ця операція була здійснена без відома менеджменту комбінату і є рейдерською атакою на підприємство.
Якщо керівники ММК ім. Ілліча зможуть відновити колишню структуру власності на ЗАТ "Ілліч-сталь", то схема можливого об'єднання двох компаній залишається досить проблематичною. Адже на сьогоднішній день 75%-1 акція "Метінвест Холдингу" контролюється групою СКМ Ріната Ахметова, решта 25%+1 акція - "Смарт-холдингом" Вадима Новінського, і в разі появи третього партнера частка нинішніх акціонерів "Метінвеста" може істотно зменшитись. Тому найбільш простим варіантом об'єднання активів є продаж комбінату, але для цього потрібно буде отримати схвалення з боку Антимонопольного комітету України.
"У випадку об'єднання компаній можна чекати збільшення постачань на ММК ім. Ілліча коксу і залізорудного концентрату, які виробляються ВАТ "Авдіївський КХЗ" та Інгулецьким ГЗК "Метінвеста". При цьому в перспективі може бути розірваний договір оренди коксових батарей на ВАТ "Ясиновський КХЗ", що належить групі "Донецьксталь", - говорить аналітик ДІК BG Capital Євген Дубогриз.
Серед інших змін в діяльності підприємства можна спрогнозувати збільшення завантаження аглофабрики ММК ім. Ілліча для забезпечення агломератом ВАТ "МК "Азовсталь" (Маріуполь). Окремий інтерес являють потужності із виробництва холоднокатаного прокату. Цю продукцію з високою доданою вартістю в Україні можуть виробляти лише два підприємства - ММК ім. Ілліча і ВАТ "ЗМК "Запоріжсталь".
До найбільш негативних наслідків операції можна віднести можливе скорочення кількості працівників ММК ім. Ілліча із застосуванням досвіду сусіднього МК "Азовсталь", де за останні декілька років була проведена велика робота з оптимізації чисельності виробничого персоналу і виведення допоміжних служб на аутсорсинг і аутстаффинг. Тому Володимир Бойко особливо підкреслив: "Безумовно, головна умова об'єднання - захист інтересів трудового колективу, підприємства і інтересів міста, в якому ми живемо. Спільна діяльність має бути лише на благо України, тому ми ведемо ці переговори, і думаю, що найближчим часом ми їх завершимо з позитивним результатом".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас