Тігіпко: Я б радив не квапитися продавати євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Я б радив не квапитися продавати євро

Валюта
4884
Віце-прем'єр підбив перші підсумки своєї роботи і розповів, коли в Україні будуть прийняті непопулярні рішення і чому він не міняв обстановку в своєму робочому кабінеті.
Сергія Тігіпка можна назвати одним з найдосвідченіших керівників у Кабміні. Він працював у трьох складах українського уряду. До речі, нині він займає той самий робочий кабінет, що і в кінці 90-х.
- Сергій Леонідович, щось змінилося за 10 років? - запитую у віце-прем'єра, оглядаючи аскетичний інтер'єр кабінету.
- По-моєму, лише крісла поміняли, все інше не змінилося, - відповідає він. - А так дубові панелі, шафи - все те саме.
- Невже не було бажання змінити обстановку? - провокую його на відвертість.
- Що ви? Спеціально нічого не міняю. Я б назвав цей стиль бюрократично-консервативним. Але це добре, налаштовує внутрішньо на жорстку роботу, - жартує у відповідь Тігіпко.
- Зараз багато міжнародних експертів говорять про другу хвилю економічної кризи. Чи буде вона для української економіки такою ж болісною, як і два роки тому?
- Давайте не будемо згущувати фарби. Безумовно, ситуація в світовій економіці непроста. Сьогодні ми уважно стежимо за ринком металу, бо він є для нас дуже важливим. Якщо тут будуть проблеми, тоді і нам буде нелегко. Але поки ситуація не така плачевна навіть по відношенню до тих прогнозів, які робив МВФ. І якщо нинішні позитивні тенденції збережуться, то економіка України розвиватиметься.
- Тим часом курс євро в останні тижні знижується. Чим це загрожує українській економіці? До речі, ваша порада - в якій валюті краще зберігати заощадження?
- На споживчому рівні я б порадив не квапитися продавати євро. Є всі підстави вважати, що євро не залишиться на рівні 1 долара 20 центів і з часом підсилить свої позиції. Але до кінця цього року нинішній стан євро збережеться.
Що ж до України, то, звичайно, певні ризики для нас є, оскільки обсяг зовнішньої торгівлі із зоною євро складає понад 30 відсотків. І зараз європейські товари отримують переваги, що може погіршити наші позиції, бо українські товари стають менш конкурентоспроможними.
Нам удалося переломити ситуацію
- Сергій Леонідович, на цьому тижні виповнюється кругла дата - 100 днів тому був призначений нинішній склад уряду. Як ви оцінюєте результати "стоденки"?
- Зроблено дуже багато, адже країна котилася по низхідній. Удалося переломити ситуацію в плані модернізації країни. І зараз ми робимо все для того, щоб країна була більш конкурентоздатною. Не всі моменти поки пропрацювали. Але, думаю, в найближчі півтора місяці ситуація значно зміниться.
- Ви не раз говорили про необхідність вжиття непопулярних заходів. Коли настане цей час?
- Думаю, найближчим часом.
- Півроку, рік?
- Ми будемо змушені переходити до певних непопулярних дій вже в найближчий місяць. Але потрібно розуміти, що таке непопулярні рішення. Боротьба з корупцією, скорочення кількості перевірок бізнесу й інші аналогічні кроки будуть непопулярними серед чиновників, але упевнений, що отримають підтримку в суспільстві.
- А скорочення дефіциту бюджету?
- Реальність в тому, що ми вже маємо дефіцит бюджету, який неможливо покрити лише за рахунок економічного зростання. Необхідно включати інші механізми. Адже якщо ми не будемо вирішувати цю проблему, у нас буде дуже швидко зростати державний борг.
Крім того, у нас все ще збитковий "Нафтогаз", хоча ця компанія має бути прибутковою і платити величезні податки країні. Рішення цього питання вимагатиме роботи над тарифами, що вже є "непопулярними заходами". Як наслідок, необхідно переходити до нової моделі соціальної підтримки, у тому числі вирішувати проблему з Пенсійним фондом. У нас Пенсійний фонд забирає майже 18 відсотків ВВП - мало країн, де на бюджет покладено таке ж навантаження.
МВФ поводиться, як кожен кредитор
- Віктор Янукович днями заявив, що переговори з МВФ, які відбулися минулого тижня, пройшли "дуже жорстко". Чи це так?
- МВФ поводиться, як кожен кредитор. Фонду потрібно мати абсолютну впевненість, що гроші, які даються в кредит, будуть повернені, тим більше ці суми сьогодні потрібні не лише Україні. Погляньте, що відбувається в Європі.
- Та все ж коли прийдуть гроші? Президент заявив, що рішення стосовно надання кредиту буде прийнято вже до кінця цього місяця.
- Можу сказати, що вже найближчим часом ми отримаємо програму співпраці з МВФ, що стане дуже хорошим сигналом для світової спільноти. Що ж до її змісту - реформи потрібні не МВФ, вони необхідні в першу чергу Україні.
Бути при владі - певний ризик
- Коли вам тільки пропонували цей пост, деякі експерти прогнозували, що, погодившись, ви можете втратити частину свого електорату. Минуло декілька місяців, їхні прогнози виправдалися чи ні?
- Коли ти працюєш і видаєш результат, то і з рейтингами все гаразд. Безумовно, коли ти перебуваєш при владі - це певний ризик. Але на державній службі є реальна можливість проводити реформи і модернізувати країну. Якщо мені вдасться здійснити все заплановане, то виграю не стільки я, скільки українці. Я звик працювати ефективно.
- Питання, над яким ламають голови експерти: чи погодитеся ви об'єднуватися з Партією регіонів?
- На вибори ми йдемо самостійною політичною силою. За нашими дослідженнями, в "Сильної України" другий рейтинг по країні - це близько 22 відсотків. Ми серйозно готуємося до місцевих виборів і збираємося бути представленими у всіх місцевих і обласних радах, претендуємо на місця мерів.
- І в Києві?
- Ми чекаємо змін до закону. Якщо будуть вибори до Київради - однозначно братимемо участь. Якщо будуть вибори мера - теж не залишимося осторонь.
Трохи про особисте
- Сергій Леонідович, а чому немає жодних родинних фото? Не любите чужу увагу до свого особистого життя?
- Не встиг поставити, - трішки зніяковівши, відповів Тігіпко.
- Що змінилося у вашому розпорядку дня з переходом на держслужбу? Чи залишається час на спілкування з сім'єю, дітьми?
- З особистим часом на держслужбі завжди напружено. Але це цікава робота: ти вивчаєш передові досвіди різних країн, намагаючись привнести краще в нашу країну. Крім того, є реальна можливість допомогти мільйонам людей. Тут не до свого особистого часу - зростає відповідальність.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас