Івченко замахнувся на держбанки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Івченко замахнувся на держбанки

Казна та Політика
1370
Міністерство фінансів звернулося до Нацбанку з проханням перевести акції націоналізованих банків "Київ", "Родовід" і Укргазбанк зі Всеукраїнського депозитарію цінних паперів в Національний депозитарій. За даними експертів, аналогічні вимоги урядові органи висунули і до інших держпідприємств. Представники Всеукраїнського депозитарію цінних паперів вже звинуватили НДУ в несумлінній конкуренції і просять Антимонопольний комітет розібратися в проблемі.
Джерело в Мінфіні повідомило, що рекомендація змінити депозитарій, в якому заблоковані акції націоналізованих банків, надійшла від служби першого віце-прем'єр-міністра Андрія Клюєва. Аналогічні вимоги, за словами співрозмовника, надійшли "у всі інші урядові органи, які здійснюють управління підприємствами, частка держави в капіталі яких перевищує 50%".
Нагадаємо, уряд передав акції банків "Київ", "Родовід" і Укргазбанк як запорука НБУ в лютому ц.р. Сталося це після того, як Національний банк конвертував урядові ОВДП (внесок Кабміну в статутний капітал банків) в живі гроші.
Представники Нацдепозитарію звернулися в Мінфін з пропозицією зайнятися обслуговуванням акцій держбанків за нижчим тарифом, ніж сьогодні пропонує Всеукраїнський депозитарій. Національний депозитарій пропонує Кабміну обслуговувати акції націоналізованих банків за 0,0025% річних - на 0,0005% дешевше, ніж у ВДЦП. У листі Нацдепозитарію до Мінфіну сказано, що такий тариф дозволить "істотно знизити витрати державного бюджету на депозитарне обслуговування, а також заощадити 1,5 млн. грн., які необхідно заплатити до кінця терміну блокування акцій в депозитарії (сім років)".
Глава наглядової ради ВДЦП Василь Роговий заявив, що жодних платежів з бюджету на користь депозитарію до кінця терміну блокування акцій, що перебувають в заставі НБУ, не передбачено. "Я не знаю, звідки взялися ці цифри. Всі платежі за послуги ВДЦП вже здійснено", - говорить Роговий. При цьому він відзначає, що бюджетні витрати виникнуть якраз в разі зміни депозитарію. "За нашими оцінками, бюджету доведеться заплатити НДУ близько 500 тис. грн. Я не розумію, навіщо це робити, якщо бюджет вже поніс витрати на депозитарне обслуговування акцій рекапіталізованих банків", - говорить Василь Роговий.
"Ми вже стали свідками вимог уряду до держпідприємств перейти на обслуговування в держбанки. Тоді крапку в цьому питанні поставив Антимонопольний комітет. Думаю, так буде і зараз, тому що перевелення клієнтів, державні це компанії чи приватні, в неефективно працюючий депозитарій - це проти логіки", - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
Банкір вважає, що за сім років роботи на ринку Національний депозитарій так і не зміг створити робочу систему, яка могла б обслуговувати зростаючі потреби фондового ринку. "Частка ринку НДУ на рівні 5% проти 95% у ВДЦП говорить сама за себе - інвестиційний ринок цьому депозитарію не довіряє. Тому і виникають спроби адміністративної загону клієнтів в НДУ. Проте адекватною система Нацдепозитарію від цього не стане", - вважає фінансист.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас