Два погляди на 100 днів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Два погляди на 100 днів

Казна та Політика
1510
Початок цього тижня був знаковим для українського уряду. У понеділок прем’єр-міністр Микола Азаров звітував на державному телеканалі про 100 днів свого керівництва Кабміном у програмі "Іспит владі". Чи склали його? Схоже, вимогливий прем’єр-міністр виставив сам собі не дуже високу оцінку, хоча й запевняв країну, що довіра до України повертається.
"Я завжди дивлюсь не на плюси, а на мінуси. Отже, ми щось десь нечітко говоримо, якщо 50% (громадян України. - Авт.) - а це багато - нам не вірять", - сказав Азаров. "Люди повинні уряду довіряти, цей уряд має бути їхнім урядом. Вони повинні знати й вірити, що через певний час ми зробимо так, що країна житиме краще", - додав він.
Прем’єр, на жаль, забув, що "люди" ні йому особисто, ні уряду нічого не винні. Вони довірятимуть уряду лише тоді, коли переконаються, що він діє виключно в їхніх інтересах, на користь країни та держави. Поки ж українці, мабуть, остаточної думки ще не склали. І річ не стільки в тому, що уряд якось не так говорить, а в тому, що щось не так робить. До чого вже багато й солодко говорила попередниця Азарова, та й ту народ розкусив. Цей урок Миколі Яновичу та урядовій коаліції слід добряче засвоїти.
Утім, було б несправедливо змальовувати сто азаровських днів виключно в темних кольорах. Позитивні моменти також вимальовуються. Сяк-так, але швидко ухвалено бюджет. За січень-травень його перевиконано на 8,8%. А реальний його дефіцит за п’ять місяців набагато нижче планованого (5,3%) й становить 1,4% від ВВП. У першому кварталі вдалося скоротити негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами (на 5,8%). Нацбанк з початку року збільшив на 2 мільярди дол. міжнародні резерви. Аналіз ситуації в економіці дозволив йому також знизити облікову ставку до 9,5% річних. І, нарешті, не можна не згадати про те, що в травні в країні зафіксована дефляція, тобто зниження цін, причому вона істотно вища, ніж у квітні.
А скільки ще всіляких економічних планів роїться в урядових головах? Саме про них вважав за краще говорити в своєму звіті прем’єр.
Європейська бізнес-асоціація нещодавно провела опитування, за допомогою якого хотіла зрозуміти, чи сталися якісь позитивні зміни в українській економіці за перші 100 днів роботи нового уряду. Опитані фахівці зазначають дуже незначний прогрес в окремих сферах, тоді як засадничі правові й економічні показники або залишилися на тому ж рівні, або погіршали. За даними ЕВА, в питанні боротьби з корупцією, яке є одним із найболісніших для будь-якого бізнесу, а також для всіх простих громадян, просліджувалося стабільне погіршення.
Наступного дня після телевізійного звіту уряду свої висновки про ці сто днів, зроблені в результаті моніторингу прозорості дій влади в енергетичному секторі, оприлюднив експертний консорціум. До нього увійшли Альянс "Нова енергія України", Київський міжнародний енергетичний клуб "Q-club" і Центр "НОМОС", підтримані Міжнародним фондом "Відрождення". Висновки невтішні. Експерти не побачили в діях влади чіткої стратегії енергоефективних реформ. Вони також зазначають, що не спостерігається прозорості в газовому секторі.
"Популістські ціни на український газ, - зазначається в моніторингу, - практично не дають прибутку національним компаніям, що не створює передумов для їхнього розвитку, а також впровадження й розвитку енергозберігаючих технологій, альтернативних видів енергії". Автори також підкреслюють, що урядом не було ухвалено "жодного ефективного розпорядження або стратегічного рішення, які могли б докорінно змінити негативні тенденції неефективного витратного господарювання".
"Дії уряду в плані розвитку ядерної енергетики орієнтовані виключно на Росію", - наголошується у висновках моніторингу. Директор енергетичних програм Центру "НОМОС" Михайло Гончар дав негативну оцінку планам створення спільного українсько-російського підприємства з виробництва атомного палива.
"Це просто нова форма залежності, - сказав він. - Навіть якщо такий завод за російської участі буде збудований, то основний елемент ядерного циклу - тобто збагачення урану - здійснюватиметься на російській території. Практично, ми при цьому не позбавляємося залежності від Росії. І тут не можна не зазначити, що уряд чомусь не говорить про інші пропозиції, наприклад, компанії "Вестінхаус Електрик". Вона принципово інша й не створює чинника прив’язаності українських потужностей з фабрикації тепловиділяючих збірок до конкретної держави. Отже, прийнявши американську концепцію, ми зможемо замовляти збагачення нашого урану там, де нам буде вигідно, зокрема й у Росії чи в Казахстані".
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас