Зародження міражу лібералізму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зародження міражу лібералізму

Енергетика
903
На російському ринку посилюється тенденція, що створює передумови для лібералізації газового експорту. Але експерти сумніваються, що в найближчим часом буде порушена монополія "Газпрому" на постачання газу з російської території на зовнішні ринки.
Компанія "Новатек" (другий після "Газпрому" виробник газу в Росії) до кінця червня юридично оформить свої права на транзитне транспортування палива через Казахстан для внутрішнього споживання в РФ. На порядку денному загальних зборів акціонерів "Газпрому", запланованого на 25 червня, стоїть питання про затвердження особливих домовленостей між монополістом і "Новатеком".
"Використовуючи наявні газотранспортні маршрути, певний об'єм газу "Новатеку" проходить по території Казахстану. Відповідно до договору "Газпром" за дорученням "Новатеку" декларуватиме газ, переміщуваний через митний кордон РФ з території Казахстану. Газ, пройшовши територію Казахстану, знов потрапляє на територію РФ для подальшого споживання на внутрішньому ринку", - роз'яснили в прес-службі "Газпрому".
"На жаль, поки не йдеться про можливість для "Новатеку" експортувати газ: згаданий договір стосується лише транзитного транспортування газу через Казахстан. Хоча таке, в деякому роді виняткове (для "Новатеку") право може сигналізувати значніші поступки "Газпрому" для цієї компанії в майбутньому", - сказала Олена Херолд з консалтингової компанії PFC Energy. За словами пані Херолд, кремлівські зв'язки і відповідний вплив бізнесмена Геннадія Тимченка, який нещодавно став власником найбільшого пакету акцій "Новатеку", може зіграти істотну роль в даному випадку.
Крім того, відзначила експерт, до 2014-2015 рр. ціни на газ на російському внутрішньому ринку повинні піднятися до рівня європейських по прибутковості, що до певної міри ослабить мотивацію "Газпрому" при відстоюванні своєї монополії на експорт газу. Поки ж, за словами Михайла Крутіхіна з компанії RusEnergy, перспектив для лібералізації російського газового експорту немає жодних. "Потрібна потужна криза, щоб хоч би щось заворушилося. А поки монополія потрібна для контролю над розпилюванням бабла - вона непорушна", - сказав Крутіхін.
"Експорт російського газу навряд чи буде повністю лібералізовано в осяжному майбутньому", - погоджується пані Херолд. В той же час, за її словами, дозвіл цієї функції (нехай навіть одному-двом) додатковим постачальникам окрім "Газпрому" і, таким чином, встановлення олігополії підсилить конкуренцію на цільових ринках, внаслідок чого виграють всі його учасники-споживачі, включаючи українські компанії.
Але інтереси зарубіжних споживачів, які зацікавлені в розширенні своїх можливостей щодо газових постачань, суперечать монопольним амбіціям "Газпрому". "Газпром" хотів би скуповувати весь газ, що добувається довкола Європи, і перепродавати його на своїх умовах. Це не зловмисний план, а звичайний бізнес-план, схожий на той, що придумав Джон Рокфеллер для своєї Stanford Oil Company", - відзначає Михайло Корчемкін, гендиректор East European Gas Analysis.
За словами пана Корчемкіна, в умовах рівної прибутковості експорту і внутрішньоросійських продажів закон про монополію на експорт газу стане чисто зовнішньополітичним. А російським споживачам можна боротися з підвищенням цін двома способами: лобіювання підвищення експортного митного збору на газ і політична підтримка підвищення тарифів на транзит і зберігання газу в Україні, в Білорусі і в інших країнах Східної Європи. Тобто газова співпраця Москви і Києва на ринкових умовах вигідна і російським, і українським споживачам.
За словами пана Корчемкіна, згідно з простою формулою Федеральної служби тарифів РФ (ФСТ) для розрахунку оптових цін на газ на російському ринку, що забезпечують "Газпрому" рівну прибутковість з експортом в далеке зарубіжжя, кожен долар, доданий до витрат "Газпрому" на транзит 1 тис. куб. м газу за межами РФ, означатиме долар, заощаджений російськими споживачами.
"Зрозуміло, "Газпром" відчуває підтримку більшості росіян, коли б'ється з підвищенням тарифів в сусідніх країнах і при цьому продає газ усередині Росії за пониженими цінами. Зовсім інша справа буде тоді, коли російський споживач зрозуміє, що монополія отримує від нього більше, ніж від європейського імпортера, і що підвищення, наприклад, тарифів на експлуатацію українських ПСГ зменшує ціну на газ в Росії", - відзначає Корчемкін. Він вважає, що принцип рівної прибутковості і формула ФСТ можуть призвести до того, що в майбутніх газових спорах з сусідами і імпортерами газу всі інші російські компанії підтримають не "Газпром", а його опонентів.
Вочевидь, такий поворот подій на руку співвласнику "Новатеку" Геннадію Тимченку, який також заснував компанію Gunvor (найбільший нафтотрейдер в світі, який реалізує до 40% всього російського експорту нафти). За даними агентства Reuters, Gunvor планує також стати одним з глобальних лідерів на газовому ринку і, по суті, скласти конкуренцію "Газпрому" в Європі. "Gunvor планує доставляти до північно-західної Європи газ з Атлантики, використовуючи танкери із зрідженим природним газом. Крім того, нафтотрейдер має намір вкладатися в європейську газову інфраструктуру. Надалі Gunvor планує перейти також до газового бізнесу в Азії", йдеться в повідомленні Reuters.
Незалежні газодобувачі відстоюють свої права
За чинним російським законодавством "Газпром" є єдиним експортером російського газу. Компанії належить Єдина система газопостачання Росії, що раніше створювало труднощі з реалізацією газу, видобутого незалежними виробниками, на яких припадає близько 16% газового видобутку. Незалежні газодобувачі скаржилися на те, що монополіст змушує їх продавати газ за низькою ціною - в рази менше від тієї, за якою йдуть експортні постачання.
В даний час доступ незалежних організацій до ГТС "Газпрому" регулюється федеральним законом про газопостачання в РФ і положенням про забезпечення доступу незалежних організацій до ГТС "Газпрому". За ними власники систем газопостачання зобов'язані забезпечити недискримінаційний доступ будь-яким організаціям, що здійснюють діяльність на території РФ, до вільних потужностей газотранспортних і газорозподільних мереж. Проте "Газпром" надає доступ незалежним виробникам до ГТС лише за наявності вільних потужностей на передбачуваний період постачання газу.
В травні ц.р. Федеральна служба тарифів РФ підготувала проект постанови про стандарти розкриття інформації природних монополій, що надають послуги з транспортування газу. Відповідно до документа регульовані організації, зокрема "Газпром", зобов'язані забезпечити доступ до інформації про наявність вільних потужностей в своїй ГТС і про виконання заявок на підключення до ГТС "необмеженого кола осіб, незалежно від мети отримання вказаної інформації".
Крім того, чиновники сподіваються зобов'язати "Газпром" розкривати об'єми транспортування газу, виручку і умови надання відповідних послуг. Відповідно до проекту постанови Федеральна служба тарифів РФ буде наділена повноваженнями визначати терміни, періодичність і форми розкриття інформації.
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас