Співвласники Приватбанку опротестують продаж "Луганськтепловозу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Співвласники Приватбанку опротестують продаж "Луганськтепловозу"

Фондовий ринок
737
Підконтрольна акціонерам Приватбанку Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову компанія "Мантара Холдинг" (Кіпр) опротестує підсумки конкурсу з приватизації 76% акцій ВАТ "Луганськтепловоз", до участі в якому цю кіпрську компанію не допустили.
Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив представник "Мантара Холдинг" В'ячеслав Деришев.
"Компанія отримала відмову на участь в конкурсі в останню мить без офіційної вказівки чітких причин, що було зроблено спеціально, щоб позбавити можливості оскаржити конкурс до його проведення. Тому нам залишається подавати позови, коли зможемо з'ясувати причини відмови", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
За словами Деришева, названі Фондом держмайна підстави відмови - відсутність підтвердження коштів і завіреного українським аудитором звіту іноземного аудитора, виглядають надуманими.
Представник компанії, зокрема, відзначив, що кінцеві бенефіціари "Мантара Холдинг" Коломойський і Боголюбов були вказані в поданих на конкурс документах.
Деришев також висловив упевненість, що в разі участі "Мантара Холдинг" в конкурсі ціна продажу "Луганськтепловозу" була б значно вищою, ніж підсумкові 410 млн грн., які всього на 10 млн грн. більше від стартової ціни.
Як повідомлялося, в 2007 році ФДМ провів перший конкурс з продажу 76% "Луганськтепловозу", в якому перемогло російське ЗАТ "Управляюча компанія Брянський машинобудівний завод" (УК БМЗ), що входить до складу "Трансмашхолдингу". Компанія тоді заплатила за пакет 292,505 млн грн. при стартовій ціні 292 млн грн.
Проте українські ВАТ "Дніпровагонмаш" (основний акціонер - група "ТАС") і ВАТ "Марганецький ГЗК" (контролюється групою "Приват"), не допущені до конкурсу, добилися судових рішень про недійсність договору купівлі-продажу, підтверджених Вищим господарським судом України.
В листопаді 2009 року пакет був списаний з рахунку УК БМЗ і повернений на рахунок ФДМ України згідно з рішенням Луганського господарського суду. У свою чергу російський інвестор в 2010 році добився рішення суду про компенсацію йому сплаченої в 2007 році суми в доларовому еквіваленті, що за поточним курсом складає понад 450 млн грн.
Повторний конкурс з продажу "Луганськтепловозу" був оголошений 31 березня цього року і призначений на 15 червня. Напередодні його проведення ФДМ допустив до участі ВАТ "Сумське НВО ім. Фрунзе", підконтрольне Костянтину Григоришину, і "Брянський машинобудівний завод", що входить до російського "Трансмашхолдингу". Переможцем конкурсу став "Брянський машзавод", який запропонував 410 млн грн.
"Луганськтепловоз" випускає магістральні і маневрові тепловози, дизель- і електропоїзди, трамваї, поворотні круги, запчастини для залізничного транспорту. Основні замовники - "Укрзалізниця" і Російські залізниці.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас