Подайте на процвітання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подайте на процвітання

Казна та Політика
543
В тому разі якщо країна приділятиме більше уваги інвестиційним проектам у сфері комунікацій, енергетики і чистих технологій. А ось Західна Європа через 10 років остаточно здасть позиції країнам БРІК. Та зате Європа займе позицію світового лідера в зеленій сфері.
За результатами дослідження "Ернст енд Янг" з питань європейської інвестиційної привабливості, всупереч загальній для країн Східної Європи тенденції, в Україні, Росії і Туреччині кількість проектів з прямими іноземними інвестиціями в 2009 р. збільшилася.
"В 2009 р. в Україні було реалізовано 46 проектів, що дозволило Україні вийти на 17 місце серед 43 європейських країн. В порівнянні з 2008 р., кількість проектів, реалізованих в Україні завдяки ПІІ, зросла на 48% - це найвищий показник зростання кількості проектів у Європі. Завдяки інвестиційним проектам в Україні було створено 2274 робочі місця - на 156% більше, ніж в 2008 р.", - наводить статистику Костянтин Невядомський, партнер, керівник відділу консультаційних послуг "Ернст енд Янг" в Україні.
Дивно, що на загальному фоні Україна виглядає незвично добре, враховуючи, що в Польщі, Угорщині, Румунії і Чехії кількість інвестпроектів в сукупності впала на 40%. Втім, попереджає експерт, настільки запаморочливий успіх української економіки зумовлений швидше низькою базою порівняння, ніж розмахом інвестування. Більше того, говорить Невядомський, у відносних показниках нові робочі місця складають всього 0,01% від чисельності працездатного населення України, а від загального числа ще менше - 0,0049%.
При цьому загальноєвропейська тенденція до зниження цього показника збережеться і надалі: востаннє приріст робочих місць був позитивним задовго до кризи - в 2006 р., після чого перейшов у мінус. "Європа просто програла боротьбу за інвестиції", - стверджує Невядомський, тоді як індекс інвестиційної привабливості Китаю досяг рівня США і Канади.
При цьому, за результатами опитування, половина інвесторів не продемонструвала бажання найближчим часом вкладати гроші в Європу, хоча вважає її другим по перспективності для прямого інвестування світовим регіоном (у 2009 р. Західна Європа була на третьому місці після Китаю і Центрально-Східної Європи). В той же час в найближчі три роки Центральна і Східна Європа обіцяють стриматися в трійці лідерів, тоді як західна буде безжалісно зміщена Індією і Бразилією на 5-е місце.
Основна маса коштів у Західній Європі вкладається у високотехнологічні галузі: автомобілебудування, машинобудування, електроніку, розробку програмного забезпечення, тоді як в Центральній і Східній почесне друге місце займає харчова промисловість.
Як показало дослідження, найбільш інвестиційно привабливою галуззю в Україні в 2009 р., якщо судити з кількості проектів, виявилася харчова промисловість (20%), за нею йдуть сектор послуг B2B (9%) і страхування (9%), причому найбільша частка (по 11%) вкладених грошей припала на Швецію і США.
В той же час в цілому по Центрально-Східній Європі 41% проектів був реалізований в автомобілебудуванні. "Різке зростання автомобілебудування в Східній Європі (понад 27 тис. робочих місць за 2009 р.) ілюструє тенденцію перенесення основних виробництв з розвинених економік з метою зниження витрат і винесення брудних технологій якнайдалі", - пояснює Невядомський, натякаючи, що радіти таким результатам навряд чи доречно. З іншого боку, як показало дослідження, Західна Європа втрачає лідерство не лише як реципієнт, але і як інвестор в чужі економіки. Третє місце в цьому рейтингу займають країни БРІК, а окремо взятий Китай - восьме.
Для того, щоб стимулювати приплив грошей і обумовлене ним відновлення економіки, респонденти рекомендують урядам країн Європи в найближчі два роки посилено займатися підтримкою малого і середнього бізнесу, високотехнологічних і інноваційних проектів, зниженням податків і вартості праці. "Для України ці заходи також актуальні, за винятком, мабуть, вартості праці", - говорить Невядомський. Лише в цьому випадку в України є шанси до 2020 р. стати міжнародним лідером зелених технологій і економічного зростання.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас