ФРБ: Відновлення економіки США недостатнє для підвищення ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРБ: Відновлення економіки США недостатнє для підвищення ставок

Казна та Політика
231
Президент Федерального резервного банку (ФРБ) Сент-Луїсу Джеймс Баллард вважає, що відновлення економіки США останнім часом залишається недостатнім для того, щоб починати збільшення базової процентної ставки.
"Відновлення має бути стійкішим, ніж є зараз, і ми повинні побачити більше поліпшень", перш ніж центральний банк підвищить базову ставку, сказав він журналістам під час поїздки до Японії.
Баллард також заявив, що враховуючи нещодавні хвилювання на світовому фінансовому ринку, зараз не час для збільшення і ставки дисконтування Федеральної резервної системи (ФРС), пише The Wall Street Journal.
Він відзначив, що проблеми з держборгом в європейських країнах, ймовірно, не робитимуть впливу на вибір центральним банком часу можливого посилення грошово-кредитної політики.
Багато аналітиків, як і раніше, стурбовані тим, що проблеми Європи можуть поширитися на інші регіони і викликати новий струс на світових фінансових ринках, що може стати причиною зниження виробництва і погіршення ситуації на ринках праці по всьому світу.
Проте глава ФРБ Сент-Луїсу не вважає такий сценарій вірогідним.
"Навіть при тому, що це дуже серйозна криза, яка може погіршитися, я не думаю, що вона досить сильна для того, щоб пустити під укіс відновлення світової економіки на даній стадії", - сказав він, відзначивши, що швидко зростаючі азіатські економіки, такі як Китай, продовжують підштовхувати зростання глобальної економіки.
Азія мусить залишитися лідером економічного підйому в 2011 році і далі, вважає Баллард. Це допоможе американській економіці продовжити зростання нинішніми темпами - або, можливо, навіть трохи швидшими - в 2011 році, сказав він.
Глава ФРБ Сент-Луїсу не думає, що нинішні високі темпи зростання економіки Китаю є "бульбашкою". Визнаючи, що деякі ціни в країні, можливо, не відображають базових чинників, він сказав, що в цілому зростання економіки КНР останнім часом є поверненням до тих швидких темпів, які були перед фінансовою кризою. Тепер країна, ймовірно, залишиться на цьому шляху "на значний проміжок часу", що ще більше знижує ризик сповільнення глобальної економіки, сказав Баллард.
Він назвав останні дані щодо економіки США "помірно сильними", що є ще однією ознакою обмеженої дії європейських проблем на решту світу. Зокрема з цієї причини, глава ФРБ Сент-Луїсу вважає, що 5%-не зростання ВВП США в річному численні в найближчі два квартали "виглядає як допустима можливість".
Навіть в Європі економіки деяких країн, наприклад, Німеччини, "схоже, продовжать зростати", відзначив він.
Баллард сказав, що інфляційний тиск в США "добре обмежений в даний час". Проте в середньостроковій перспективі можливість інфляції буде непокоїти через вплив надзвичайно м'якої грошово-кредитної політики і значний держборг, додав він.
Глава ФРБ Сент-Луїсу висловив упевненість в тому, що фінансові ринки дуже сильно відреагували на звіт про безробіття в США, опублікований на початку червня, який показав сповільнення темпів зростання числа робочих місць минулого місяця в порівнянні з квітнем. Незважаючи на те, що уряд наймає значне число людей для проведення перепису населення, в цілому результати з ринку праці були хорошими, вважає Баллард. Більше того, компанії ймовірно найматимуть більше співробітників протягом літа для забезпечення попиту, сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас