Профсоюзи критикують проект Трудового кодексу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профсоюзи критикують проект Трудового кодексу

Казна та Політика
658
Національний форум профспілок України і Конфедерація вільних профспілок України піддали критиці проект Трудового кодексу, який розглядається у Верховній Раді.
"Національний форум профспілок України підкреслює, що приймати Трудовий кодекс в такій редакції недоцільно. Необхідно провести громадські і парламентські слухання, під час яких врахувати пропозиції профспілок відносно недопущення порушення конституційних прав працівників на захист", - повідомив заступник голови Національного форуму профспілок України Григорій Кабанченко.
Він зазначив, що в разі прийняття Трудового кодексу буде порушена стаття Конституції України, яка гарантує права і свободи громадян.
У свою чергу голова Конфедерації вільних профспілок Михайло Волинець зазначив, що прийняття Трудового кодексу в нинішніх кризових умовах є загрозою для країни.
"Найгірше те, що передбачене збільшення робочого тижня з 40 до 48 годин. Зрозуміло, що буде збільшений і робочий день", - зазначив він.
На думку профспілкових активістів, новий Трудовий кодекс дозволить працедавцям самостійно регулювати трудові відносини шляхом видачі власних нормативних актів. Крім того, в законопроекті не прописані гарантії профспілок відносно захисту трудових і соціально-економічних прав працівників.
Так, за словами М.Волинця, за проектом Трудового кодексу України, профспілки не зможуть звертатися до суду, до інспекції з трудових відносин за захистом прав своїх членів.
"Виходить, що працівник повинен самостійно захищати себе в наших "справедливих" судах", - підкреслив М.Волинець.
М.Волынець також не виключив, що в результаті прийняття Трудового кодексу України почнеться масове ухилення працедавців від укладення колективних договорів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас