Синдром "Титаніка" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Синдром "Титаніка"

Казна та Політика
9999
Підбиваючи підсумки перевірок на страховому ринку, глава Держфінпослуг Василь Волга минулого тижня здав найбільшого страховика країни. Він публічно заявив про його фінансові проблеми і про те, що компанія перебуває на межі виживання. Розслідування в апараті Держкомісії показало, що Волга мав на увазі НАСК "Оранта", яка вже декілька місяців як виставлена на продаж.
Чиновники розглядають різні варіанти стабілізації роботи компанії аж до введення в ній тимчасової адміністрації, хоча і допускають, що цього може і не статися, якщо її підтримають матеріально. Основні надії сьогодні покладають на нового акціонера. Ним, за словами фінансистів, може стати одна з найбільших фінустанов Європи: Росгосстрах, "Альфа-Групп", польська PZU або німецький Allianz.
"Проблеми виникли в найбільшої і, напевно, найвідомішої страхової компанії. Ми боїмося, щоб з нею не сталося те ж, що з АСО "Вексель" (у травні 2010 р. офіційно визнано банкротом. - ред.)", - заявив 7 червня Волга. За його словами, про ситуацію в компанії найближчим часом будуть проінформовані Президент і прем'єр-міністр. Публічно чиновник поки не називає назви горе-компанії, хоча неофіційно "ДС" в Держфінпослуг повідомили, що занепокоєння регулятора пов'язані з найбільшим в країні класичним страховиком - СК "Оранта". Там допускають, що для її порятунку можуть бути прийняті крайні заходи, аж до введення тимчасової адміністрації.
Про проблеми страховика на фінансовому ринку говорять вже давно. Весь минулий рік компанія присвятила пошукам інвестора, і її старання увінчалися успіхом: після проведеної в жовтні 2009 р. додаткової емісії на 600 млн грн. 45%-ний пакет акцій страховика дістався Миколі Лагуну. Кажуть, що не дуже досвідчений в страховому бізнесі співвласник Дельта Банку, який купив кота в мішку, виявився розчарований придбанням. І незабаром між акціонерами компанії почалися розбрати. Всього через півроку після входження в капітал "Оранти" Лагун виставив свій пакет на продаж.
"Зараз йдеться про продаж лише 45% акцій, що належать Миколі Лагуну. Ми сподіваємося, що її менеджмент також прийме рішення про продаж своїх акцій. Тоді ми зможемо запропонувати новому інвестору 58% акцій страховика. За умови ж, що згода буде досягнута і з казахстанською стороною (35% акцій НАСК належить БТА Банку. - ред.), ми зможемо говорити про продаж 93%-ного пакету", - розповів гендиректор інвесткомпанії Clever Management (що управляє активами Лагуна) Сергій Сулімов. За його інформацією, СК "Оранта" зараз оцінюють з мультиплікатором 2 до премій за минулий рік, тобто сьогодні її загальна оціночна вартість складає 1,43 млрд грн. Таким чином, 58%-ний пакет оцінюється в $110 млн.
"Але поки що ні казахстанська сторона, ні менеджмент компанії не дали згоди на продаж своїх акцій. Переговори з інвесторами йдуть постійно, але якби на продаж був виставлений контрольний пакет, інтерес до компанії був би набагато вищий", - повідомив Сулімов. Серед найбільш реальних потенційних покупців страховика експерти називають російські "Росгосстрах" і "Альфа-Групп". Не виключено, що інтерес до неї проявлять польські PZU і німецький Allianz.
Сам Микола Лагун заперечує наявність в компанії якихось проблем і не планує нових вливань капіталу в НАСК. "Я не розумію, про яку небезпечну ситуацію йде мова. Якщо за підсумками першого кварталу обсяг страхового ринку знизився на 30%, то обсяг платежів "Оранти" всього на 10%. У компанії більш ніж достатньо капіталу, в неї нещодавно було влито 600 млн грн." - заявив він.
Опитані експерти розділилися в оцінках реальної ситуації в "Оранті": одні допускають введення тимчасової адміністрації Держфінпослуг, інші вважають, що шум довкола неї скоро стихне і був затіяний одним з потенційних покупців лише для того, щоб збити ціну СК перед продажем. Втім, майже всі упевнені, що навіть якщо події розвиватимуться за найгіршим сценарієм, найбільшого страховика не кинуть напризволяще.
"Думаю, в даному випадку пошук інвестора - не лише турбота самої компанії, але й уряду. Інакше можуть постраждати інтереси дуже багатьох громадян", - відзначила президент Ліги страхових організацій Наталія Гудима. "Не виключено, що в крайньому випадку в ролі інвестора виступить держава, повернувши "Оранту" в свою власність", - допускає голова правління однієї із страхових компаній. Хоча при нинішньому дефіциті бюджету знайти гроші на капіталізацію страховика Кабміну буде дуже непросто.
Довідка
Понад 45% акцій "Оранти" контролюють структури, що належать голові наглядової ради українського Дельта Банку Миколі Лагуну. Частка казахстанського Банку БТА складає 35,17%. Крім того, у власності міноритаріїв - близько 8% акцій, кіпрських Colorino Trading Limited і Saleta Limited - по 5,62%.
Андрій Пивоваров
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас