Кабмін хоче регулювати тарифи в ЖКГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін хоче регулювати тарифи в ЖКГ

Казна та Політика
402
На думку експертів, розроблений Кабміном законопроект не вирішить проблему недофінансування житлово-комунального сектора і призведе до додаткових витрат для підприємців.
Міністерство ЖКГ розробило проект закону "Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг", яким пропонує делегувати державі право встановлювати комунальні тарифи. На сьогодні цю функцію виконують органи місцевого самоврядування. "Зараз законопроект проходить експертну оцінку з боку Світового банку і МВФ", - повідомив в суботу міністр ЖКГ Олександр Попов.
Законопроект передбачає створення в структурі Кабміну комісії, основним завданням якої буде формування і забезпечення цінової і тарифної політики. Комісію пропонується наділити функціями контролю виробництва, транспортування і постачання теплоенергії, а також послуг з постачання гарячою водою, централізованого опалення, водопостачання і водовідведення.
Комісія отримає право встановлювати тарифи на ці комунальні послуги для суб'єктів природних монополій і визначати порядок оплати за підключення до їх мереж. Крім того, у функції органу держконтролю входитиме ліцензування госпдіяльності і контроль за дотриманням ліцензійних умов. Серед обов'язків комісії - здійснення моніторингу на суміжних ринках комунальних послуг. Орган контролю також отримає право штрафувати суб'єктів природних монополій за невчасну подачу інформації і невиконання рішень Комісії.
Передбачається, що до її складу увійдуть п'ять осіб, призначених урядом за представленням прем'єра. Фінансування діяльності спецоргану здійснюватиметься з держбюджету. За словами Попова, комісія може почати роботу з 1 липня 2011 р. Саме до цього дня планується завершити формування її апарату.
Ідея створити незалежного регулятора у сфері комунальних тарифів не нова. У березні 2008 р. міністерство ЖКГ ініціювало створення Нацкомісії з регулювання тарифів на житлово-комунальні послуги. У лютому ц.р. в парламенті був зареєстрований відповідний урядовий законопроект. Проте до голосування справа не дійшла - законодавча ініціатива була знята з розгляду.
"Основне завдання органу держконтролю - прибрати політичну складову з тарифного питання", - говорить екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко. При цьому експерт сумнівається, що Нацкомісія в структурі уряду зможе стати незалежним органом і виконувати функції арбітра у сфері комунальних тарифів. "Незалежним орган контролю буде в тому випадку, якщо буде сформований при Верховній Раді за представленням президента. А для цього потрібно вносити зміни до Конституції", - пояснив Кучеренко.
На швидкі реформи розраховувати поки не варто. "Весь сенс цього регулятора - оптимізувати комунальний тариф за рахунок інвестицій, і для виконання цього завдання одного закону мало - на його вирішення можуть піти десятиліття", - відзначив екс-міністр.
Серед представників бізнесу проект закону також викликав низку критичних зауважень. На думку президента Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ Сергія Бульбаса, урядова ініціатива має односторонній характер і покликана захищати лише державні інтереси.
Законопроект передбачає збереження можливості встановлення тарифів нижче економічно обґрунтованого рівня при врахуванні пропозицій органів місцевого самоврядування і можливості виділення дотацій з держбюджету. "Враховуючи, що дотації в повному обсязі не виділяються, в разі залишення даної норми, підприємства ЖКГ і надалі залишаться в критичному стані і не зможуть надавати якісні послуги і продавати товар споживачам на ринку", - вважає експерт.
При цьому розрив у часі між виділенням дотацій і затвердженням тарифів призведе до виникнення додаткових статей витрат для підприємців: штрафних санкцій за недоплачені платежі до бюджету, невиконання договірних зобов'язань та ін. "Це призведе лише до погіршення фінансового стану підприємств і області в цілому", - відзначив експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас