Янукович подовжує субсидії багатим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович подовжує субсидії багатим

Фондовий ринок
1968
Про необхідність підвищення ціни кіловата для населення до економічно обґрунтованого рівня, ліквідації перехресного субсидування, а також скасування єдиного на дві ставки роздрібного тарифу для промислових споживачів - про це просять Миколу Азарова представники енергопрофспілок і організацій. Безпрецедентні пільги для споживачів вже загнали енергетику в кут.
"Перехресне субсидування одних споживачів іншими досягло в Україні небачених в світовій практиці масштабів і стало непереборною перешкодою як в реформуванні оптового ринку електроенергії, так і в реалізації програм енергозбереження. В Україні для промисловості електроенергія в три рази дорожче, хоча енергопостачання населення вимагає значно більших витрат", - сказав голова Незалежної профспілки енергетиків України (НПЕУ) Валерій Погорілий.
Окрім населення, пільговими тарифами на електрику в Україні користуються також вугільники, підприємства електротранспорту і міського освітлення. Крім того, попередній уряд в період кризи встановлював мораторій на підвищення тарифів на електроенергію металургам і хімікам. Все це зрештою призводить до того, що ціна кіловата для промислових споживачів, які не мають пільг, виявляється завищеною на 25-30%, що відповідним чином знижує конкурентоспроможність їх продукції.
В Україні з кожним роком загальний обсяг перехресного субсидування в енергоринку зростає. Так, за даними НПЕУ, якщо в 2000 р. розмір дотацій складав 1,3 млрд. грн., що збільшувало оптову ціну кіловата на 9,3%, то в 2009 р. обсяг дотацій досяг вже 18 млрд. грн., що перевищило оптову ціну на 30%.
В 2010 р. загальний розмір перехресних субсидій в оптовому ринку може досягти вже 24 млрд. грн. Дотації зростають з тієї причини, що частка використання електроенергії населенням в загальноукраїнській структурі споживання постійно зростає, збільшившись з 2005 р. з 17-18% до 25-27%, тоді як тарифи на кіловат для побутових споживачів залишаються незмінними на тлі цінового зростання для промисловості.
За словами президента Енергетичної асоціації України Василя Котка, постійне зростання перехресного субсидування в енергоринку вже неможливо компенсувати виключно за рахунок промислових споживачів, що призводить до відповідного урізування фінансових ресурсів самих енергетичних компаній, а це виливається, зокрема, в практику скорочення інвестпрограм енергопідприємств.
"Перекладати частину втрат від пільгових тарифів на енергетичну галузь недопустимо, оскільки сама галузь вимагає великих коштів на реконструкцію і модернізацію. Без ліквідації перехресного субсидування розраховувати на можливість ефективного розвитку галузі не можна", - сказав президент Енергетичної асоціації України Василь Котко.
В той же час, за словами експерта, найбільшу вигоду від ситуації, що склалося, мають домогосподарства з високими доходами, які споживають найбільш високі об'єми електроенергії, внаслідок чого близько ¾ дотацій через енергоринок надходять багатим, а не бідним. У цих умовах, на думку фахівця, доцільно запровадити адресну підтримку малозабезпечених через програму адресних субсидій.
Автори звернення до прем'єр-міністра в особі Валерія Погорілого, Василя Котка, а також голови ЦК "Укрелектропрофсоюз" Сергія Шишова вважають також за необхідне, зокрема, скасувати так званий єдиний на дві ставки тариф на кіловат для промислових споживачів, який робить неможливим впровадження в Україні конкурентного ринку електроенергії відповідно до європейських зразків.
В принципі перераховані енергетиками тарифні реформи в електроенергетичному секторі присутні в програмі економічних реформ, озвученій президентом Віктором Януковичем. Ось тільки терміни проведення реформ енергетиків не влаштовують.
"Єдина проблема програми реформ полягає в тому, що очевидною є спроба відтягнути непопулярні рішення. Зокрема, проблему перехресного субсидування пропонується вирішити до кінця 2012 р.", - вважає Котко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас