Преса: У проблемах Opel винна не лише криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Преса: У проблемах Opel винна не лише криза

Казна та Політика
207
Німецькі газети коментують відмову уряду Німеччини в наданні державної підтримки автомобілебудівному концерну Opel.
Газета Frankfurter Allgemeine з цього приводу пише: У тому, що Opel виявився в жалюгідному стані, винна зовсім не лише фінансова криза. Швидше, причина в тому, що автовиробник з кожним роком знижував товарність свого виробництва. Виною тому, в числі іншого, були помилкові рішення стосовно палітри моделей, що приймалися керівництвом американського концерну General Motors в Детройті. Саме через такі упущень багато клієнтів Opel більше не зберігають вірність цій марці.
До того ж, прагнучи отримати вигідні кредити від держави, General Motors довго замовчував про справжній стан справ і постійно стверджував, що Opel потрапив у безвихідну ситуацію. Так, завод Opel в Рюссельсхаймі знову зазнав цього року мільярдних збитків. Але в той же час General Motors мовчить про допомогу з боку американської держави, яка давно дозволила концерну поправити свої справи. Бізнес в Америці і Китаї знову приносить такі високі прибутки, що до кінця року тимчасово націоналізований концерн має намір повернутися на біржу.
Mitteldeutsche Zeitung висловлює таку думку: Коли Opel просив підтримки від держави, материнський концерн General Motors стояв на краю прірви і міг захопити туди за собою німецького автовиробника. Тоді на карту були поставлені тисячі робочих місць не лише на заводах Opel, але і у всій автомобілебудівній промисловості Німеччини. Але сьогодні становище інше: після того, як були прийняті круті заходи з оздоровлення концерну, General Motors працює з прибутком, і у нього достатньо грошей для інвестицій. Отже, у боргу General Motors, а не платники податків.
Загроза американців з приводу того, що вони закриють підприємства в Німеччині, звучить абсолютно серйозно. І тому становище працівників Opel вкрай ненадійне. Але хіба це свідчить про те, що держава повинна йти на повідку у вимагача дотацій? Якщо уряд буде купувати робочі місця в Opel, то завтра з протягнутою рукою вишикуються й інші фірми.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас