Меркель і Саркозі хочуть заборонити шорти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель і Саркозі хочуть заборонити шорти

Казна та Політика
1640
Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Ніколя Саркозі пропонують ввести загальноєвропейську заборону на короткі продажі (short-selling) державних облігацій країн зони євро і кредитні дефолтні свопи (CDS), що використовуються біржовими спекулянтами в збиток державам.
"Робота Європейської комісії повинна розширити можливості для введення загальноєвропейської заборони на нічим не забезпечені "короткі продажі" всіх або певного виду акцій і державних облігацій разом із забороною на всі або деякі кредитні дефолтні свопи по державних облігаціях", - йдеться в спільному листі лідерів Німеччини і Франції, адресованому президентові Єврокомісії Жозе Мануелу Баррозу.
Політиків непокоїть, що біржові спекулянти, використовуючи складні інвестиційні стратегії, часом отримують прибуток на падінні ринків, що коштує економіці величезних втрат. Практику "коротких продажів" називають каталізатором боргової кризи, в якій опинилися країни зони євро. При "коротких продажах" інвестори беруть в позику у брокера активи, такі як акції, валюту або нафтові контракти, а потім продають їх сподіваючись на падіння вартості цінних паперів. В разі успіху інвестор повертає брокеру акції, викуплені за нижчою ціною, закриваючи "коротку" позицію з прибутком для себе. Незабезпечені ("голі") короткі продажі передбачають продаж акцій, навіть не взятих у позику у брокера. Небезпечною практикою вважається і випуск свопу по невиконаних кредитних зобов'язаннях (CDS) - тобто страховки на той випадок, якщо держава або компанія стає банкротом.
"Ми вважаємо украй важливим підвищення прозорості техніки "коротких продажів" акцій і облігацій, особливо облігацій державної позики. Повернення високої ринкової нестабільності викликає законні питання, особливо якщо йдеться про певні фінансові практики і використання певних продуктів", - відзначають в спільному листі Ангели Меркель і Ніколя Саркозі. Політики закликають Жозе Мануела Баррозу представити пропозиції щодо обмеження "коротких продажів" і кредитних дефолтних свопів до кінця липня. Очікується, що рішення з цього питання буде прийнято на зустрічі міністрів фінансів країн ЄС в липні.
Канцлер Німеччини і президент Франції наполягають на тому, що Європейська комісія мусить прискорити реформи з регулювання фінансових ринків і встановлення над ними суворішого контролю. Політики нагадали Жозе Мануелу Баррозу про те, що ще 10 березня вони разом з главами урядів Люксембургу і Греції надіслали в Єврокомісію лист, в якому закликали підсилити активність у посиленні регулювання ринку деривативів. Лідери Німеччини і Франції продовжують стверджувати, що Єврокомісія повинна активізувати і поглибити зусилля у регулюванні ринків похідних фінансових інструментів.
Німеччина в односторонньому порядку ввела тимчасову заборону на спекулятивні операції інвесторів з грою на пониження курсів облігацій державних позик країн зони євро ще 19 травня. Федеральне управління фінансового нагляду Німеччини заборонило до 31 березня 2011 р. "короткі продажі" незабезпечених державних облігацій, виражених в євро, а також операції з кредитними дефолтними свопами по облігаціях країн зони євро. Операції заборонені інвесторам, які не володіють базовим активом. Під заборону підпали також "короткі продажі" без покриття акцій 10 провідних фінансових компаній Німеччини: Allianz, Commerzbank, Deutsche Bank, Muenchener Rueck, Deutsche Boerse, Deutsche Postbank, Hannover Rueck, Aareal Bank, Generali Deutschland і MLP. На початку червня відповідний законопроект отримав схвалення уряду Ангели Меркель. Тепер цей документ має бути схвалений обома палатами парламенту Німеччини, після чого заборона набере чинності.
Фінансові регулятори інших країн ЄС, що входять до зони євро, поки що не взяли приклад з Німеччини і не ввели аналогічну заборону на "короткі продажі" державних облігацій. Поки що європейські регулятори зі своєю позицією остаточно не визначилися, проте йти шляхом Німеччини готові далеко не всі з них. Декілька країн Євросоюзу висловили незадоволеність тим, що Німеччина ввела заборону в односторонньому порядку, не проконсультувавшись з "колегами" по ЄС. Тим часом відсутність координації дій Німеччини з іншими країнами, у тому числі сусідами по зоні євро, містить додаткові ризики. Біржові трейдери говорять, що дії німецької влади виявляться не дуже ефективним засобом проти фінансових спекулянтів, які зможуть продавати облігації і акції без покриття на інших європейських фондових ринках за межами Німеччини.
Заборона в Німеччині на "короткі продажі" державних цінних паперів викликала серйозну критику з боку біржових аналітиків і європейських партнерів Берліна. Деякі фінансові аналітики говорять, що рішення влади Німеччини про заборону спекулятивних операцій може принести більше шкоди, ніж користі, призвівши до відтоку коштів із зони євро. Експерти також вважають, що заборона Німеччини буде малоефективна, оскільки: по-перше, "голі" "короткі продажі" недостатньо прозорі, а по-друге, більшість операцій по кредитних дефолтних свопах здійснюються в Лондоні і Нью-Йорку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас