Правила гри змінюють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Правила гри змінюють

Казна та Політика
374
В Україні з'явиться система сертифікації актуаріїв. Базовий рівень національної системи сертифікації може з'явитися вже на початку нового навчального року. А на повну силу система запрацює після узгодження її з Міжнародною асоціацією актуаріїв.
Конфлікт актуаріїв почався в січні 2010 р. Тоді набрали чинності нові кваліфікаційні вимоги до таких фахівців. Згідно з цим документом, проводити актуарні розрахунки зможуть ті, хто склав іспити по британській або американській екзаменаційній системі, або члени визнаних світових актуарних асоціацій. Дивно, що старі дипломи при цьому не передбачалися.
За даними Товариства актуаріїв України (ТАУ), до 70% працюючих актуаріїв здобули освіту на механіко-математичному факультеті КНУ, і новим вимогам з 51 актуарія відповідають лише семеро. В результаті під загрозою зриву опинилася подача річної звітності компаніями щодо страхування життя: актуарій зобов'язаний підписати його, проаналізувавши, зокрема, якість і достатність страхових резервів. Втім, в березні Держкомісія скасувала дану вимогу. Але проблему це не вирішило: левова частка актуаріїв не змогли працювати офіційно.
Крапку в спорі про те, чи достатньо кваліфікації в "старих" актуаріїв для проведення актуарних розрахунків, поставив Кабмін. "Необхідно створити національну систему сертифікації актуаріїв. Віце-прем'єр Сергій Тігіпко вже дав розпорядження Міністерству освіти про необхідність створення магістерської програми з підготовки актуаріїв", - розповів Василь Волга, глава Держфінпослуг.
Одночасно з цим в ТАУ був створений комітет з освіти, який розробить стандарти національної системи і сертифікує їх в міжнародних системах. "Створення магістерської програми - це перший крок для побудови національної системи, базовий рівень. Другий рівень системи передбачатиме підготовку актуаріїв у навчальному центрі, створеному ТАУ або окремо", - пояснив Юрій Іванько, глава Товариства актуаріїв України. При цьому частина іспитів, зданих студентами в університеті, враховуватиметься під час вступу на таку програму. На цьому етапі студенти складатимуть не лише технічні, але і професійні іспити. Навчання проводитимуть як вітчизняні актуарії, так і міжнародні експерти. Третій етап навчання - здача кваліфікаційного мінімуму за вимогами Держфінпослуг.
Безумовно, національна система сертифікації має бути прийнята міжнародним співтовариством. "Національна система буде поставлена в один ряд з британською і американською системами. Для цього наша програма навчання має бути визнана міжнародною асоціацією актуаріїв, а члени ТАУ повинні стати її повноправними членами, аби дипломи українських актуаріїв відповідали міжнародним стандартам", - розповів Тарас Андрощук, незалежний актуарій, глава комітету з освіти ТАУ.
При побудові національної системи сертифікації також важливим є питання надання ТАУ статусу саморегулюючої організації. Інакше, її повноваження з підготовки актуаріїв будуть невизначеними або навіть сумнівними.
Створення національної системи сертифікації актуаріїв - не єдина новина на цьому ринку. Раніше актуарії наполягали на розробці вимог до актуарного звіту, подібних до тих, що застосовуються в Європі. На початку поточного тижня Держфінпослуг нарешті розробила такі стандарти для ризикових компаній. Звіт повинен містити аналіз видів страхування, якими займається компанія, аналіз достатності резервів і якості активів, аналіз ризиків страховика і оцінку дій страховика для підтримки платоспроможності. Правда, всі ці вимоги носять виключно рекомендаційний характер. "Поява такого документа дуже правильна, але його рекомендаційний характер в умовах українського страхового співтовариства не дозволяє йому запрацювати на повну потужність", - відзначив Тарас Андрощук.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас