Джорджу Соросу ситуація в економіці нагадує 1930-ті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джорджу Соросу ситуація в економіці нагадує 1930-ті

5373
Говорити про завершення світової фінансової кризи ще рано. Таку думку висловив відомий американський фінансист Джордж Сорос.
"Щойно почалась друга дія цієї драми - фінансові ринки стали втрачати упевненість в надійності суверенного боргу", - сказав він, виступаючи у віденському інституті міжнародних фінансів. Його слова наводить ИТАР-ТАСС.
"Хоча в центрі цієї драми виявилися Греція і євро, її наслідки відчує на собі весь світ", - попередив Сорос, маючи на увазі "боргову кризу" у низці розвинених західноєвропейських держав. "Сумніви з приводу суверенного боргу змушують країни зменшувати бюджетні дефіцити в той час, коли банки і економіка, можливо, не настільки сильні, аби дозволити собі прагнути до фіскальної чесності, - зазначив фінансист. - Ми виявилися в ситуації, яка дуже нагадує 30-і роки минулого століття".
У цьому зв'язку Сорос звернувся до спадщини знаменитого англійського економіста Джона Кейнса, чия ідея державного інтервенціоністського підходу до економіки широко застосовувалася на Заході після Другої світової війни. "Кейнс учив нас тому, що бюджетні дефіцити необхідні для проведення антициклічної політики, та все ж урядам багатьох країн доводиться скорочувати їх через тиск фінансових ринків", - сказав він. Сорос побоюється, що це може "підштовхнути глобальну економіку до нового спаду".
На його думку, зараз уряди європейських країн "стоять перед надзвичайно важким завданням". З одного боку, "вони повинні допомогти тим країнам, які перестали відповідати Маастріхтським критеріям, відновити рівновагу і в той же час виправити ті недоліки Маастріхтського договору, які дозволили розвинутися цим диспропорціям".
За Маастріхським договором 1992 року, країни, вступаючи до зони євро, повинні підтримувати дефіцит держбюджету не вище 3% ВВП й інфляцію не більше 1,5%. При цьому державна заборгованість не повинна перевищувати 60% від ВВП.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас