"Ъ": Акціонери зберуться наполовину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Акціонери зберуться наполовину

Фондовий ринок
561
Уряд зареєстрував у Верховній Раді законопроект №6504 про зменшення кворуму при повторному проведенні загальних зборів акціонерних товариств. Якщо збори не відбудуться унаслідок відсутності на нних більше 60% акціонерів, то повторні збори вважатимуться правочинними при більш ніж 50% голосів акціонерів, говориться в документі. При цьому збори мають бути скликані не пізніше ніж через 20 днів після тих, що не відбулись.
"Мета - недопущення умисного блокування міноритарними акціонерами проведення загальних зборів", - наголошується в записці пояснення.
Знизити планку кворуму в Партії регіонів хочуть давно. Восени 2005 року парламент ухвалив закон, що встановлює кворум у більше 50% акцій, але документ ветував президент Віктор Ющенко. Віктор Янукович тоді виступив з критикою вето, заявивши, що воно не дозволяє "встановити держконтроль над 'Укрнафтою'". Аналогічний проект пропонувався навесні 2007 року, але так і не був розглянутий в Раді.
Експерти не сумніваються, що закон буде ухвалений парламентом, і вважають, що Кабмін має намір використовувати його для отримання контролю над ВАТ "Укрнафта". У компанії держава володіє 50%+1 акцією, але її керівництво лояльне групі "Приват" (42% акцій). "Зараз у Кабміну контролю немає, а після ухвалення закону він його отримає", - вважає партнер Astapov Lawyers Олег Мальський.
Запропоновані поправки не зачіпають норму закону "Про господарські товариства" про те, що для зміни статуту і припинення діяльності компанії необхідна згода 75% присутніх акціонерів. Тому власник 50% акцій може не прийти на перші збори і, не допустивши співвласника на повторне, прийняти потрібне рішення. Такі дії мажоритарного власника можуть бути оскаржені в суді.
На думку аналітика ДІК "Ренесанс Капітал Україна" Віталія Шушковського, зниження кворуму на повторних зборах дозволить зменшити кількість патових ситуацій при протистоянні крупних акціонерів. Пан Мальський вважає, що дія цього закону повинна поширюватися лише на знов створені товариства:
"Якщо він застосовуватиметься відносно компаній, що діють, то потрібно в масовому порядку переглядати баланси акціонерів. Виникнуть проблеми у товариств із двома акціонерами. Це призведе до порушення прав миноритариев, які раніше могли блокувати деякі рішення". Серед таких компаній експерти називають обленерго, "Запоріжкокс" і Крюківський вагонобудівний завод.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас