Фондовий ринок завершив день на позитиві - індекс УБ додав 1,66% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок завершив день на позитиві - індекс УБ додав 1,66%

Фондовий ринок
144
Не дивлячись на драматичний розворот американських фондових індексів в другій половині торговельної сесії 9 червня, учасники ринку вирішили відіграти новину про зростання китайського експорту удруге, що явно свідчить про поступове повернення апетитів до ризиків.
В результаті, ми спостерігаємо зростання у всіх класах ризикових активів. Найцікавіша ситуація складається на валютному ринку де євро дорожчає третій день поспіль, остаточно здолавши рівень 1,2 лише сьогодні вранці.
При цьому, після досягнення валютною парою EUR/USD рівня 1,22, можна чекати зростання опору з боку ведмедів. "Украй насичене новинне тло навряд чи містить переконливі приводи для оптимізму, проте за сукупністю дії не перешкодило зростанню ризикових активів. Головними генераторами економічних новин в четвер 10 червня стали Центральні Банки", - говорить старший аналітик iTrader Павло Ільяшенко.
Найбільш очікувана подія - засідання ЄЦБ і подальші коментарі Жана-Клода Тріше не піднесли сюрпризів, проте можна виділити незначне підвищення прогнозів з темпів інфляції і економічного зростання в Єврозоні на 2010-2011 роки. Банк Англії зберіг відсоткову ставку на колишньому рівні, проте зіткнеться з публічним тиском вже під час наступного засідання. Так, дослідження інфляційних чекань, що проводиться банком Barclays, вказало на те, що британці чекають зростання темпу інфляції до 3,4% в річному обчисленні, що є рекордом з 1995 року.
Національний Банк Швейцарії здивував ринки заявою про те, що в результаті інтенсивних інтервенцій, валютні резерви Банку підскочили на 50% за минулий місяць, що вивело швейцарського регулятора на чисте сьоме місце за обсягом резервних активів. Однією з особливостей мотивації Банку є прагнення до підтримки власної економіки шляхом збільшення монетарних агрегатів. При цьому, державний борг Швейцарії дуже малий для проведення операцій з кількісного пом'якшення в англосакському стилі. Центральний Банк Бразилії підвищив основну відсоткову ставку другий раз підряд до 10,25%, що все ще є украй низьким рівнем за історичними стандартами. Водночас Новозеландський регулятор прийняв рішення про підвищення відсоткової ставки до 2,75%, що є першим підвищенням за три роки. У свою чергу, Банк Південної Кореї залишив параметри монетарної політики без змін, побоюючись уповільнення відновлення власної економіки.
На європейському боргового ринку продовжилась плавна нормалізація, що вписується в загальну картину зростання європейської валюти. Після неоднозначного аукціону із розміщення португальського боргу, сьогодні ми були свідками розміщень Італії, Іспанії і Угорщини. Примітно, що угорський аукціон став по-справжньому провальним - із запланованих 50 млрд. флоринтів було залучено лише 35, при цьому Угорщина ще не використала пакету допомоги МВФ. Тим часом зростання прибутковості італійського і іспанського боргу виявилося не настільки значним, що дозволяє вважати дані аукціони успішними. В результаті, спреди прибутковості зобов'язань країн PIGS відносно прибутковості зобов'язань Німеччини дещо звузилися, надаючи додаткову підтримку європейській валюті.
Також сьогодні Світовий Банк випустив традиційний економічний прогноз (який публікується двічі на рік) в якому вказав на те, що багаті країни можуть допомогти країнам, що розвиваються, підвищити темпи економічного зростання останніх шляхом скорочення державних витрат, або ж шляхом підвищення податкових надходжень. Іншими словами Банк виразив підтримку урядам європейських країн на шляху скорочення дефіцитів бюджетів шляхом зниження державних витрат.
Після негативного відкриття український ринок акцій, послідувавши динаміці світових майданчиків, зміг вийти на позитивну територію, успішно закріпившись вище за рівень 1900 пунктів по Індексу УБ. На ринку складається позитивна технічна ситуація, проте слід пам'ятати, що зростання вартості як українських, так і глобальних акцій тримається на все ще нестійкому психологічному чиннику. Так, нездатність індексу S&P 500 піднятися вище за відмітку 1090 пунктів буде рівносильна нездатності Індексу УБ подолати попередній локальний внутрішньоденний максимум на рівні 2000 пунктів.
На закриття ринку індекс УБ додав 1,66%, що відповідає рівню в 1928,52 базисних пунктів. Обсяг торгів за день склав 100,1 млн. гривень, з яких 11,7 млн. гривень обіг в секції термінового ринку. Серед ліквідних акцій не було чітко вираженої динаміки, кількість акцій, що завершили день в зеленій зоні, значно більша кількості акцій, що завершили сесію нижче за нульовий рівень.
Найбільше зростання зафіксовано з паперів енергетичного сектора, так CEEN, DNEN і ZAEN додали 2,04%, 2,97% і 4,5%. Лідерами зниження виступають AVDK і LTPL з результатом мінус 8,32% і мінус 6,75%. За обсягом торгів і кількістю операцій лідирує AVDK з результатом 33,4 млн. гривень, що складає третину загального об'єму торгів за день, при 1199 укладених операціях. "Окрім звання лідера за обсягом торгів, паперам AVDK можна приписати звання найбільш обговорюваної інвесторами акції. Проте в результаті сьогоднішніх зборів акціонерів на якому стало остаточно відомо про відсутність виплати дивідендів, акція так би мовити "очистилася" від інформаційного шуму, і після нетривалої стабілізації повинна показати позитивну динаміку в недалекому майбутньому", - прогнозує аналітик iTrader.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас