Рубіні: ЄЦБ повинен знизити ставку до нуля для нівелювання зменшення бюджетних витрат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубіні: ЄЦБ повинен знизити ставку до нуля для нівелювання зменшення бюджетних витрат

Кредит&Депозит
271
Європейський центральний банк (ЄЦБ) повинен знизити базову відсоткову ставку до нульового рівня і розширити програму викупу облігацій, аби подолати негативні для економіки наслідки скорочення бюджетних витрат низкою країн єврозони, вважає професор економіки нью-йоркського університету Нуріель Рубіні.
"Тут необхідно одночасно все - радикальні фіскальні заходи, слабкіша кредитно-грошова політика, більше кількісного стимулювання і, звичайно ж, зниження курсу євро", - наводить його слова агентство Bloomberg.
Ситуація в Греції змусила країни єврозони вжити заходів для скорочення витрат аби переконати інвесторів в тому, що вони здатні тримати під контролем бюджетні дефіцити. Тим часом відмова від стимулюючих заходів є загрозою для відновлення економіки регіону, зазначають експерти.
ЄЦБ підтримав зусилля Євросоюзу за рахунок відновлення викупу облігацій і надання банкам необмеженого доступу до грошових коштів.
В четвер європейський Центробанк зберіг незмінною базову відсоткову ставку - на рівні 1% річних, і глава банку Жан-Клод Тріше назвав нинішній рівень ставки "адекватним".
"Одного зниження ставки в єврозоні до нульового рівня буде недостатньо, - вважає Рубіні. - Необхідно знизити ставку до нуля, збільшити кількісне стимулювання, підтримати ринки, які погано функціонують, а також дати зрозуміти, що насправді єврозона не стурбована зниженням курсу євро, коли це є поступовим і впорядкованим процесом".
Курс євро до долара США впав з початку 2010 року на 16%. В четвер вартість європейської валюти піднялася до $1,2098 в порівнянні з $1,1979 напередодні.
Під час прес-конференції за підсумками засідання ЄЦБ, що відбулося в четвер, Тріше не став розкривати деталі програми викупу облігацій, як цього чекали ринки.
"Участники ринку не знають ні об'єму інтервенцій ЄЦБ, ні того, які папери купуються і за якими цінами, - зазначив Рубіні. - Звичайно, оголошення цієї інформації вкаже на те, які країни є "слабкою ланкою". Проте навряд чи це стало б сюрпризом".
В цілому, за словами Рубіні, поліпшення прозорості дій європейського Центробанку є дуже важливим.
Стабілізаційний пакет обсягом 750 млрд євро, прийнятий Євросоюзом минулого місяця, може виявитися недостатнім в разі, якщо допомога знадобиться одночасно низці країн, включаючи Італію, держборг якої в 2009 році становив 115,8% ВВП.
"Якщо багато країн регіону зіткнуться з труднощами, навіть 750 млрд євро буде недостатньо, - вважає він. - Ця сума дозволить Греції, Іспанії і Португалії не удаватися до допомоги ринків при залученні коштів протягом трьох років, проте, якщо додати сюди Італію, обсяг стане недостатнім".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас