ЄЦБ залишив ставку на рівні 1% річних, як і очікувалось — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив ставку на рівні 1% річних, як і очікувалось

Кредит&Депозит
196
Європейський центральний банк (ЄЦБ) зберіг в четвер базову пвідсоткову ставку на рівні 1% річних, мінімальному значенні за всю історію існування ЄЦБ з 1999 року, повідомило агентство Bloomberg.
Це співпало з очікуваннями аналітиків.
Останній раз ЄЦБ змінював ставку 7 травня 2009 року - тоді вона була зменшена на 0,25 відсоткового пункту, до 1% річних.
Засідання стало першим після прийняття Центробанком в травні рішення про відновлення викупу облігацій на тлі боргової кризи в регіоні.
Інвестори чекають прес-конференції голови ЄЦБ Жана-Клода Тріше, яка почнеться о 16:30 мск, і, як очікується, прояснить перспективи програми викупу бондів. Ця програма призвела до розколу в керівництві ЄЦБ і не змогла стримати зростання вартості запозичення грошових коштів у низці країн регіону, зазначають експерти.
З 10 травня, коли європейський Центробанк оголосив про відновлення викупу облігацій, спреди доходності боргових зобов'язань Іспанії та Італії відносно німецьких бондів досягли рекордних рівнів. Також збільшились відсоткові ставки із португальських та ірландських паперів.
Досі керівництво ЄЦБ не повідомляло, скільки коштів воно має намір витратити на покупку облігацій і бонди яких країн отримуються.
"Ця прес-конференція буде дуже важливою для Тріше, - зазначає Лоран Більке з Nomura International в Лондоні. - Спреди між доходностями облігацій низки країн і німецькими борговими зобов'язаннями зростають, й інвестори сумніваються в діях ЄЦБ".
Прийняте європейським ЦБ рішення про відновлення викупу облігацій призвело до розколу в керівництві банку, свої побоювання відносно цього кроку висловили, зокрема, президент Бундесбанку Аксель Вебер і член виконавчої ради Юрген Старк.
Останній раз ЄЦБ змінював ставку 7 травня 2009 року - тоді вона була зменшена на 0,25 відсоткового пункту, до 1% річних.
Банк Англії в четвер також зберіг незмінною базову відсоткову ставку - на рівні 0,5% річних, британський ЦБ утримує ставку на поточному рівні з березня 2009 року.
Ставка в єврозоні в даний час є найвищою серед найбільших світових ЦБ. ФРС утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року, ставка Банку Японії знаходиться на рівні 0,1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас