Економіка Бразилії б'є рекорди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Бразилії б'є рекорди

Казна та Політика
1344
Бразильський інститут географії і статистики (IBGE) повідомив, що за підсумками січня-березня 2010 р. ВВП Бразилії збільшився на 9% в порівнянні з аналогічним періодом 2008 р. При цьому в порівнянні з даними за четвертий квартал 2009 р. бразильська економіка збільшилася на 2,7%, перевершивши чекання аналітиків.
За даними Бразильського статистичного відомства, темпи зростання бразильської економіки стали рекордними з 1995 р., коли вперше було проведено подібне дослідження. До цього найбільш сильне зростання економіки в Бразилії доводилося на другий квартал 2004 р., коли ВВП Бразилії збільшився на 7,5%.
В теперішній час економіка Бразилії - найбільша в Латинській Америці і восьма за розмірами в світі, країна є найбільшим світовим виробником цукру. За даними уряду, в країні бурхливо зростає як промислове, так і сільськогосподарське виробництво. Так, промислове виробництво в Бразилії в січні-березні 2010 р. збільшилося на 17,2% в річному вираженні, роздрібний сектор - на 15,2%. Черговий рекорд був встановлений із темпів збільшення імпорту, який виріс майже на 40%.
Економісти пояснюють потужний економічний підйом в Бразилії ефектом відновлення після світової фінансової кризи. Однією з причин швидкого зростання ВВП країни стало збільшення об'єму інвестицій: норма капіталовкладень підвищилася в першому кварталі до 18% з 16,3% за аналогічний період 2009 р.
Характерно, що зростання економіки Бразилії стимулюється головним чином високим попитом споживачів усередині країни, а не експортом продукції бразильських виробників за кордон. На думку аналітиків, орієнтація на внутрішній ринок ізолює Бразилію від дії боргової кризи в Європі і очікуваного повільного відновлення економіки США.
Економічне зростання Бразилії супроводжують високі темпи інфляції. Зростання споживчих цін в Бразилії в даний час складає 5,3%. Цей рівень вже перевищує цільовий показник інфляції на 2010 р. у розмірі 4,5%. Аби приборкати високе зростання споживчих цін, міністр торгівлі і промисловості Бразилії Мігель Жорже заявив про можливість зниження тарифів на імпорт плоского прокату сталі, які складають 12%.
Високі темпи зростання ВВП Бразилії на початку 2010 р. збільшують побоювання, пов'язані з можливим перегрівом бразильської економіки. Економіст консалтингової фірми Tendencias Рафаель Баччіотті стверджує, що економічні показники Бразилії підтверджують: бразильська економіка дуже сильно розігріта. "Виняткові результати спостерігалися у виробничому секторі і сфері послуг. Зайнятість і зарплати також швидко зростають, і ми чекаємо збереження цієї тенденції до кінця року", - говорить пан Баччіотті.
Очікується, що бурхливе зростання економіки Бразилії сповільниться після підвищення базової відсоткової ставки центробанком країни і ліквідації урядом податкових пільг.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас