США витратили на війну в Іраку і Афганістані 1 трлн доларів: більше лише на Другу світову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США витратили на війну в Іраку і Афганістані 1 трлн доларів: більше лише на Другу світову

Казна та Політика
308
Витрати США на військові операції в Афганістані і Іраку перевищили в кінці минулого місяця 1 трлн дол. Про це повідомили експерти з дослідницької організації "Проект - національні пріоритети", яка базується в штаті Массачусетс і займається аналізом держбюджетних витрат, передає ІТАР-ТАРС.
Як відзначається в оприлюдненій доповіді під назвою "Ціна війни", для американських платників податків операції в Афганістані і Іраку, що почалися, відповідно, в жовтні 2001 року і березні 2003 року, обходяться дорожче, ніж будь-які інші збройні дії, які вели США за кордоном з часів Другої світової війни.
Раніше аналітики з Дослідницької служби Конгресу США підрахували, що участь в Другій світовій війні коштувала країні - в цінах 2008 року - 4,1 трлн дол., у в'єтнамській війні - 686 млрд дол., у війні на Корейському півострові - 320 млрд, в Першій світовій - 253 млрд.
В доповіді підкреслюється, що якби витрачений 1 трлн дол. був направлений в цивільні сфери, то, наприклад, цих грошей вистачило б для річної зарплати 21 млн поліцейських або для оплати навчання в коледжах протягом дев'яти років 19 млн студентів.
На 2011 фінансовий рік, який почнеться 1 жовтня поточного календарного року, Пентагон просить виділити на Афганістан 117 млрд дол., на Ірак - 46 млрд.
Ситуація в Афганістані також стане головною темою дводенної планової зустрічі міністрів оборони НАТО, що відкривається сьогодні в Брюсселі, Бельгія. Як повідомив у середу генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен, міністрам, зокрема, належить розглянути проблему набору 450 інструкторів, яких бракує НАТО для підготовки афганської армії і поліції.
"Нам не вистачає 450 інструкторів, це питання обговорюватиметься на зустрічі міністрів оборони, - сказав він. - Нам необхідно підсилити наші можливості з підготовки сил безпеки країни". За його словами, рух "Талібан" "чекає моменту виведення наших сил з Афганістану", проте вже "через рік чисельність афганських поліцейських і військових досягне 300 тис, і їх відходу талібам чекати не доводиться".
На думку генсека альянсу, всі країни НАТО розуміють, що, "якщо ми хочемо передати первинну роль афганським силам безпеки, ми повинні розширити інструкторську базу".
Дискусія по Афганістану відбудеться також в повістці саміту Шанхайської організації співпраці, який відкриється сьогодні в Ташкенті, Узбекистан. У праці саміту як гість візьме участь президент Афганістану Хамід Карзай.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас