"Ъ": Девелоперів налаштовують на краще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Девелоперів налаштовують на краще

Казна та Політика
861
Уряд вчора впритул підійшов до вирішення проблем будівельної галузі. Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив державному Ощадбанку забезпечити активне кредитування будівництва. "Робити це необхідно динамічно, оскільки в 2009 році не було підготовлено жодного майданчика під нове будівництво, зупинилося проектування, а все це може призвести до провалу галузі в майбутні роки", - сказав він.
За розрахунками Кабміну, необхідно щороку здавати в експлуатацію не менше 15 млн кв. м житла, при цьому "будувати не елітне житло, а соціальне". У докризовий період щороку вводилося в експлуатацію до 10,5 млн кв.м. За даними Держкомстату, в 2009 році обсяги будівництва впали майже удвічі - на 48,2%, а в січні-квітні 2010 року - ще на 21,2% (до 8,24 млрд грн.).
Для стимулювання будівельної галузі в Кабміні вчора ж вирішили внести до проекту Податкового кодексу норму про те, що житлове будівництво буде звільнено від сплати 20-процентного ПДВ. Міністр регіонального розвитку і будівництва Володимир Яцуба підрахував, що реалізація цієї норми дозволить здешевити вартість житла в Україні на 8%.
Ці ініціативи доповнять пакет заходів, що розробляється зараз, з підтримки будівельної сфери. У законі "Про держбюджет на 2010 рік" на будівництво закладено 1,04 млрд грн., ще 2 млрд грн. може залучити Державну іпотечну установу за рахунок продажу облігацій під державні гарантії. Всього, за оцінками Кабміну, в будівельну галузь реально інвестувати до 5 млрд грн. До того ж Микола Азаров пообіцяв безкоштовно виділяти земельні ділянки під доступне житло. Майданчики отримають лише ті підрядчики, які мають в своєму розпорядженні ресурси для будівництва.
Забудовники вважають ідеї уряду революційними. "У Туреччині була аналогічна програма, і буквально через два роки галузь почала показувати добрі результати. Рішення про скасування ПДВ - усвідомлена необхідність для будівництва в Україні", - вважає гендиректор девелоперської компанії ТММ Микола Толмачов. Багато в чому результати впровадження цих ініціатив залежатимуть від процентних ставок по кредитах Ощадбанку і вимог до застав по них, відзначає голова наглядової ради компанії "XXI століття" Лев Парцхаладзе.
В Кабміні зараз обговорюється можливість надання компенсації 5% ставок по таких кредитах за рахунок коштів держбюджету. Проблем з продажем квартир експерти не чекають, оскільки спостерігають зростання попиту на житло з жовтня 2009 року. "Звільнення від ПДВ дозволить понизити вартість житла, що додатково підвищить попит", - вважає Толмачев.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас