"Ъ": "Нафтогаз" обмежив постачання палива найбільшим металургійним підприємствам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Нафтогаз" обмежив постачання палива найбільшим металургійним підприємствам

Енергетика
583
На балансовій нараді керівників підприємств гірничо-металургійного комплексу заступник міністра промислової політики Сергій Білий повідомив, що НАК "Нафтогаз України" почала обмежувати постачання газу меткомбінатам. Радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Віктор Сергєєв уточнив, що тиск газу, що подається на Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського (належить "Індустріальному союзу Донбасу", ІСД), знижений приблизно в три рази, через що всі три працюючі доменні печі переведені на безгазовий режим. У ІСД від коментарів відмовилися, пославшись на те, що позиція компанії з цього питання поки не сформульована. А заступник генерального директора з виробництва і збуту ММК ім. Ілліча Сергій Аріх заявив, що тиск газу, що поставляється на підприємство, з ранку був понижений в 1,8 разу, через що комбінат вже обмежив обсяги виплавки чавуну.
"Якщо так далі піде, можлива зупинка мартенів", - сказав він і додав, що розрахуватися за газ комбінат не може, оскільки держава повинна повернути підприємству 1,5 млрд грн. ПДВ. Сума боргу ДМК ім. Дзержинського перед "Газом України" (дочірнє підприємство "Нафтогазу України") складає 192 млн грн., ММК ім. Ілліча заборгував 300 млн грн.
В управлінні зв'язків з громадськістю "Нафтогазу України" пообіцяли надати коментар сьогодні. Джерело в Мінпаливенерго пояснило, що без відключення боржників від постачань не удасться забезпечити фінансову збалансованість НАК. "Це приватні підприємства, які працюють з прибутком. В той же час 'Нафтогаз' відчуває певний дефіцит обігових коштів. Чому ми повинні в цих умовах прощати їм борги?" - обурився співрозмовник Ъ і додав, що можливе повне відключення ДМК ім. Дзержинського і ММК ім. Ілліча від газу. Найближчим часом постачання можуть бути обмежені і на Алчевському меткомбінаті (належить ІСД).
Аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Борис Красножонов підкреслює, що зупинка металургійних комбінатів загрожує значними збитками. "На запуск кожної доменної печі необхідно буде витратити до $10 млн. Але найгірше полягає в тому, що компанії втратять ринки збуту, які можуть зайняти інші постачальники", - відзначає експерт. А начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн вважає, що підприємства можуть зіткнутися також з штрафними санкціями за невиконання контрактів.
Нагадаємо, раніше "Нафтогаз України" вже відключав промислових споживачів від постачань газу. У квітні 2008 року постачання газу були припинені на "Рівнеазот", Кримський содовий завод і "Кримський титан" Дмитра Фірташа на тій підставі, що компанії уклали договір про постачання з "УкрГаз-Енерго", а не "Газом України".
Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський (БЮТ) говорить, що в Україні декілька сотень боржників за газ, проте НАК відключає лише ті підприємства, які контролюються підприємцями, лояльними до попередньої влади, - Сергієм Тарутою (співвласник ІСД) і Володимиром Бойком (голова правління "ММК ім. Ілліча"). "Такого роду вибірковість стала тенденцією, - відзначає Пашинський. - Вона говорить про згортання політичних свобод в країні і початку репресій".
Нагадаємо, ДМК ім. Дзержинського раніше очолював колишній голова правління "Нафтогазу України" Олег Дубина, діяльність якого на посту глави НАК неодноразово критикував нинішній глава компанії Євген Бакулін. Джерело в Мінпаливенерго не відкидає, що відключення пов'язані з тим, що власники підприємств близькі до колишнього керівництва країни. "Саме ці підприємства отримували від минулого керівництва "Нафтогазу України" привілей вибирати газ без оплати. Окрім них, не платили лише теплокомуненерго. Тепер платити будуть всі", - сказав співрозмовник.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас