НБУ знизив облікову ставку. Чого чекати від банків? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ знизив облікову ставку. Чого чекати від банків?

Казна та Політика
2598
Національний банк оголосив про зниження облікової ставки до 9,5%. На думку фінансистів, опитаних focus.ua, зниження є номінальним, і якихось значимих змін в банківській сфері чекати не варто. Але кредитні ставки можуть опуститися на 1-2%.
Національний банк України пояснив зниження облікової ставки з 10,25% до 9,5% певним поліпшенням макроекономічної ситуації в країні. Таким чином Нацбанк сприяє "закріпленню позитивних тенденцій на грошово-кредитному ринку і створенню стимулів для поліпшення ситуації в реальному секторі економіки", - пояснили в НБУ.
Ерік Найман, фінансовий аналітик
Зниження Нацбанком облікової ставки означає потенційне здешевлення ресурсів і відображає загальне зниження ставок на фінансовому ринку.
Крім того, свідчить про те, що банки йдуть правильним шляхом, знижуючи і кредитні, і депозитні ставки. Цілком можливо, що влітку банківські кредитні ставки опустяться до рівня 18%.
Віктор Пинзеник, екс-міністр фінансів, доктор економічних наук
Зниження облікової ставки відображає поточну ситуацію з динамікою споживчих цін. У річному численні за підсумками травня інфляція складає 8,5%
Жодного принципового впливу на грошовий ринок це рішення мати не буде. Основна частина ресурсів банків - це депозити населення і юридичних осіб. Тенденція зниження ставок по них відбувалася і до прийняття цього рішення, тобто не була обумовлена ним.
Певний вплив позначиться на ставках рефінансування. Але в їх обсягах НБУ обмежений. При іншій поведінці доведеться говорити про необхідність руху облікової ставки в протилежному напрямі.
Ганна Гласова, директор департаменту контролінгу і фінансової звітності АТ "Ерсте Банк"
Зміна облікової ставки, швидше, є сигналом для економіки, ніж має прямий вплив на неї. Національний банк прагне підтримувати облікову ставку на рівні річної інфляції і оскільки в квітні і травні спостерігалася дефляція, логічним було чекати зниження облікової ставки.
Зниження облікової ставки стало продовженням загального зниження ставок на міжбанківському ринку, доходностей по державних цінних паперах, зниження ставок по депозитах і кредитах. Викуп Національним банком зайвої валюти на міжбанківському ринку і зростання депозитів призвели до збільшення ліквідності в банківській системі, що і стало основною причиною зниження ставок.
Ми чекаємо подальшого поступового зниження ставок по депозитах і кредитах, внаслідок чого кредити стануть доступнішими для клієнтів. Єдиний чинник, який може пригальмувати цей процес - випуск ПДВ-облігацій. Одноразовий випуск цінних паперів на таку суму (20 млрд. грн.) може призвести до тимчасового зростання ставок на ринку державних цінних паперів, внаслідок чого падіння ставок може тимчасово (поки ринок не "переварить" це вилучення ліквідності) припинитися і на інших ринках, але потім загальна тенденція до зниження ставок продовжиться.
Банки зменшуватимуть процентні ставки як по кредитах, так і по депозитах в нацвалюті. Кредити можуть стати дешевшими на 1-2% проте потенційне зменшення ставки по кредитах в середньому з 23% до 21% річних в гривні не досить істотне, аби зробити кредити доступнішими. В першу чергу, для отримання кредиту клієнтам необхідно продемонструвати банку достатній, прозорий і стабільний дохід. Що стосується ставок по гривневих депозитах, то вони також зменшаться на 1-2% залежно від термінів. До речі, ставки по валютних депозитах банки також зменшують, але це відбувається у зв'язку з надлишковою ліквідністю і не пов'язане зі зниженням облікової ставки.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас