Український ринок акцій в середу зріс на оптимізмі світових майданчиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій в середу зріс на оптимізмі світових майданчиків

Фондовий ринок
138
Українські фондові індекси в середу змінили свій тренд на упевнене зростання, підтримане сприятливою зовнішньою кон'юнктурою: індекс "Української біржі" (УБ) виріс на 2,7% - до 1897,02 пунктів, індекс ПФТС - на 1,14%, до 756,12 пунктів.
Торгова активність трималася на невисокому рівні, проте протягом торговельної сесії переважали оптимістичні настрої вітчизняних інвесторів, завдяки чому більшість паперів, які торгуються на ринку заявок УБ, закрилися із зростанням 2-6%.
Як зазначив агентству "Інтерфакс-Україна" фахівець департаменту довірчого управління інвестиційної групи "Сократ" Антон Левінський, українські біржі зростали услід за світовими майданчиками. Зокрема, позитивну ситуацію на ринках сформували позитивні відгуки глави ФРС Бена Бернанке про стан економіки США і її поступове відновлення в комплексі з даними про китайський експорт.
Як повідомив аналітик ІГА "ТАСК" В'ячеслав Іванишин, на додаток до позитивної зовнішньої кон'юнктури підтримку вітчизняному ринку надало внутрішнє новинне тло. Зокрема, розробка проекту Податкового кодексу, за яким пропонується знизити податок на прибуток до 20% з 2011 року (з 25%) і до 17% з 2014 року, а ПДВ знизити з 20% до 17%.
За його словами, другою "ідеєю для ринку" виступило прибуття представників Міжнародного валютного фонду, який сприймається інвесторами як продовження діалогу із співпраці.
В лідерах зростання в середу на УБ виявилися акції Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча (+12,5%). Як зазначив В.Іванишин, інформація про те, що підприємства групи "ІСД" і комбінат знаходяться на межі зупинки у зв'язку з обмеженням газопостачання, не зробила впливу на хід торгів. Як зазначив аналітик, причиною обмеження стали борги за газ, що нагромаджуються з початку кризи. В той же час акції Алчевського меткомбінату зросли на 2,54%, тоді як Дніпровського меткомбінату ім. Дзержінського впали на 1,08%.
Плани з реформування електроенергетики підтримали акції компаній сектора: "Житомиробленерго" (+9,99%), "Донбасенерго" (+5,4%), "Західенерго" (+3,78%), "Центренерго" (+2,61%) і "Дніпроенерго" (+1,1%).
Як зазначив Іванишин, о 15:00 кв завершилися торги акціями Авдіївського коксохіму (-1,37%), з яких в четвер відбудуться збори акціонерів і буде вирішено питання виплати дивідендів. При цьому, виходячи з сьогоднішніх продажів, за оцінкою експерта, небагато інвесторів чекають позитивного результату в даному питанні.
Крім того, негативну динаміку продемонстрували акції шахти "Комсомолець Донбасу" (-0,61%).
Разом з тим, незважаючи на слабкі перспективи розвитку автобудування в 2010 році, акції автовиробників показали зростання. Виділилися акції КрАЗа (+3,99%), динаміка яких була визначена інформацією про очікувані замовлення з Росії на 100 автомобілів.
Спостерігається попит на акції вагонобудівних заводів на тлі сильних прогнозів розвитку.
В четвер Іванишин прогнозує продовження позитивної тенденції.
Основне тло, на його думку, задаватимуть зовнішні чинники. При цьому серед основних орієнтирів для інвесторів він відзначив динаміку цін нафти, коливання пари євро/долар, динаміку ф'ючерсів на американські індекси.
Крім того, очікується блок макростатистики із США, а також рішення із ставки ЄЦБ і Банку Англії, що також задаватиме хід торгів.
На УБ обсяг торгів акціями склав 80 млн грн., на ПФТС - 16 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас