Економіст: Зниження ставок НБУ не позначиться на відсотках з кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст: Зниження ставок НБУ не позначиться на відсотках з кредитів

Валюта
360
Зниження ставок Національного банку практично ніяк не позначиться на рівні відсоткових ставок із кредитів у банківській системі України.
Таку точку зору висловив економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.
При цьому, вважає він, зниження ставок може вплинути на державні банки, які можуть брати участь в трибічних проектах (за участю банку, НБУ і уряду) із фінансування державних компаній і різних державних проектів.
Як зазначив Блінов, рішення НБУ про зниження облікової ставки відображає його реакцію на зниження темпів інфляції. Оскільки показник інфляції в річному вираженні в травні 2010 року скоротився до рівня 8,5%, облікова ставка НБУ стала істотно позитивною в реальному вираженні. Якщо зіставляти номінальну ставку з поточним рівнем інфляції, то реальна облікова ставка складає 1,75% річних. Це дало українському центральному банку підстави формально ослабити грошово-кредитну політику шляхом зниження ставок.
При цьому, на думку економіста, дане ослабіння грошово-кредитної політики носить саме формальний характер. Облікова ставка сама по собі мало впливає на ринок. Вона використовується переважно для нарахування штрафів і пені, так що її зниження, зокрема, трохи допоможе тим, хто допускає прострочення платежів із своїх зобов'язань.
Як зазначив Блінов, ставки овернайт - це ті ставки, з яких НБУ кредитує комерційні банки. Але є два аспекти, у зв'язку з якими їх зниження практично не має значення для ринку. З одного боку, попит комерційних банків на кредити від НБУ обмежений. Банківський сектор на даний момент має високу ліквідність, а ринкові ставки з кредитів овернайт складають 1,5%-3%. Загальний обсяг кредитів овернайт від НБУ за останній місяць був нульовим, так що дані ставки просто не працюють. З інших ліній рефінансування Нацбанк також практично нічого не позичає банкам, про що красномовно говорить статистика за травень.
З іншого боку, додав економіст, НБУ сьогодні не готовий багато позичати банкам. Центробанк сьогодні проводить грошову емісію практично повністю або за допомогою валютного каналу (через інтервенції на валютному ринку), або підтримуючи бюджет перерахуванням свого "квазіприбутку", або ж через викуп ОВДП в рамках рекапіталізації банків.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас